Det finns tre kommuner i Sverige med överskott av bostäder. Obs: Bilden är ett montage. Foto: SVT

Här kan du få en bostad på en dag

Det råder bostadsbrist i många av Sveriges kommuner, men tre kommuner har ett överskott av bostäder.
– Vi kan fixa en etta eller en tvåa direkt, säger Gunilla Hartikka, bostadsförmedlare i Hultsfreds kommun.

Sammanställningen av Boverkets siffror, tillsammans med en rundringning av SVT:s lokala redationer, visar förutom en dyster prognos även var du ska flytta om du vill ha en bostad utan att behöva vänta.

Haparanda i Norrbotten, Åsele i Västerbotten och Hultsfred i Kalmar län är de kommuner som har ett överskott av bostäder.

Karl Axel Kyösti är vd för det kommunala bostadsbolaget i Haparanda och berättar att kommunen har ett överskott av lägenheter, men det varierar var.

Tomma lägenheter

– I centralort har vi en balans av bostäder, men i byarna runt om är det ett överskott, så mycket som 30 procent av våra hyreslägenheter står tomma, säger Karl Axel Kyösti till SVT Nyheter.

Varför kommunen har ett överskott beror på flera saker. Många vill bo centralt och butiksdöden har också gjort sitt enligt Karl Axel.

I Hultsfreds kommun i Kalmar län är det också överskott av bostäder. Där kan en nyinflyttad få tag på en bostad på en dag enligt bostadsförmedlaren Gunilla Hartikka.

– Vi har ingen bostadsgaranti, vi kan lösa det fort ändå. Söker du en etta eller en två kan det ta en dag, men söker du en trea eller en fyra centralt så kan det ta lite längre tid. Vi har haft överskott tidigare år, men det har minskat lite, säger Gunilla. 

Max en månad

Även Åsele kommun i Västerbotten kan snabbt ordna en lägenhet till den som söker bostad. Jessica Oderstål jobbar på den kommunala bostadsstiftelsen och säger att det inte är några problem att fixa en lägenhet i kommunen.

– Det beror på vilka krav du har, men en två kan vi fixa fort, om du har tur samma dag. Ibland kan det dröja ett par veckor, men max en månad eller två. Större lägenheter kan vara lite svårare, men vi har ingen brist på bostäder, vi kan tillgodose den efterfrågan som finns, säger Jessica Oderstål.

Undersökningen

Visa
  • SVT Nyheter har använt siffror från Boverket samt gjort en rundringning och frågat samtliga kommuner om de har balans, över- eller underskott av bostäder. Det gäller perioden 2010-2016.
  • Av totalt 290 kommuner svarade Haparanda, Åsele och Hultsfreds kommun att de hade ett överskott av bostäder 2016.
  • Haparanda i Norrbotten hade balans 2015, men överskott de två tidigare åren. 2010 till 2012 hade balans i bostadsmarknaden. De rapporterar att de har många tomma lägenheter i de omgivande byarna.
  • Åsele i Västerbotten har haft ett överskott av bostäder sedan 2010, Hultsfred i Kalmar län har också haft ett överskott.
  • Antalet kommuner med ett överskott av bostäder är det lägsta sedan mätningarna började 2010.

Källa: Boverket, SVT Nyheter

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Visa

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet