Här langar de smuggelsprit

Uppdaterad
Publicerad

Att få tag på alkohol på internet är både lättare och farligare än man kan tro. Ungdomar ända ner i trettonårsåldern träffar kriminella langare, som både säljer och bjuder på alkohol. SVT Nyheter har träffat en langare som säljer smuggelsprit via det sociala nätverket Instagram.

Snapchat, Kik och Instagram är några av de forum där alkoholhandeln pågår för fullt, helt under radarn på många föräldrar.

– Det är hur enkelt som helst att få tag i alkohol, man bara ringer ett nummer och åker och hämtar, säger ”Klara” som köpt alkohol av anonyma langare på Instagram.

Och det är just det många av langarna är, okända – precis som innehållet i flaskorna de säljer. Det mesta är smuggelsprit av ovanliga märken och många har inte en aning om vad flaskorna egentligen innehåller.

En helt ny värld

Genom en snabb sökning på Instagram får man direkt upp över 30 olika konton som säljer smuggelsprit. Genom en falsk identitet får vi kontakt med en av langarna. Han bestämmer att vi ska träffas, bara några timmar senare.

– Ibland måste man åka långt för att köpa alkoholen, kanske upp till en timme, säger ”Klara”.

En farlig väg för festens skull

Förutom långa resvägar kan mötena vara obehagliga och när vi träffar langarna vill de att vår reporter ska följa med in på en skolgård, där ingen annan kan se vad som pågår.

– Ibland vill de att man ska följa med upp i en lägenhet eller sätta sig i en bil för att ingen ska se att de langar. Man vet ju aldrig, de skulle ju bara kunna köra iväg, säger ”Linnea” som också köpt alkohol av anonyma langare på Instagram.

Dessutom kan langarna få för sig att följa med ungdomarna på fester, där många är så unga som 13 år gamla.

– Jag har varit på fester där de gett oss gratis alkohol för att få följa med och festa. De i stort sett dricker, tafsar på tjejerna och drar, säger ”Jasmine” som är 14 år.

Springer från platsen

När reportern avslöjar sin identitet och ber om att få ställa frågor till langarna springer de därifrån. Några minuter senare är Instagramkontot tömt och har bytt namn.

– Vi ser ett större problem att folk får tag i alkohol på sociala medier. Det är svårt att göra något åt, för så fort man kommer åt ett konto så stängs det ner och de öppnar ett nytt, säger Juan-Pablo Roa som är vd på IQ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.