Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Wingqvist från Falun känner oro för klimatet medan Johan Pettersson från Degerfors står för skepticism. Båda två är med i det nya experimentet där svenskar ska enas i klimatpolitik. Foto: Marco Nilson/SVT

Här möts motpolerna i medborgarrådet om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Kan svenskar enas i klimatpolitik? Nu har 60 personer runt om i landet valts ut i ett experiment där de ska resonera sig fram till rekommendationer hur Sverige ska minska sina utsläpp av växthusgaser.

Det har varit stort intresse för att vara med i Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet. Något som tidigare genomförts i länder som Frankrike, Storbritannien, Finland och Tyskland.

Deltagarna bildar tillsammans ett mini-Sverige som ska spegla hela samhället. Tillsammans ska de bland annat rösta fram en handlingsplan hur landet ska leva upp till sina åtaganden under Parisavtalet.

”Ingenting man tänker på”

Bland de 7 000 som valts ut med hjälp av algoritmer finns personer med olika bakgrund och partipolitiska sympatier. Karin Wingqvist från Falun är med i gruppen och känner stor oro för klimatförändringarna. Johan Pettersson från Degerfors är raka motsatsen.

– Det är ingenting man tänker på så mycket för det finns andra problem, säger Johan.

Under våren får medborgarrådet främst lära sig om klimatutsläpp inom transporter samt klimatskatter och styrmedel. Bakom projektet står en rad lärosäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.