Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför tror forskarna att vanliga människor tillsammans kan lösa svåra frågor, som klimatkrisen. Foto: JOHN MCCONNICO

Vanliga människor ska lösa klimatfrågan – i nytt medborgarråd

Publicerad

Kan vanliga människor med olika åsikter tillsammans hitta en lösning på hur klimatomställningen ska gå till? Det tror forskarna. 60 svenskar ska delta i Sveriges första medborgarråd om klimatet.

De har valts ut via ett demokratiskt lotteri och bildar tillsammans en representativ grupp, utifrån ålder, bostadsort, inkomst och politiska sympatier. Under våren ska de lyssna på 15 av Sveriges mest framstående klimatforskare.

Uppdraget är att resonera sig fram till lösningar. Modellen med medborgarråd blir alltmer populär. Enligt forskarna är nationella medborgarråd ett sätt ge demokratin en vitamininjektion, komma förbi låsta positioner, filterbubblor och polarisering.

Medborgarråd om klimatet

I mars 2024 startar Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet. 60 deltagare, vetenskapligt utvalda för att representera Sveriges befolkning, ska under våren ta del av forskning, diskutera lösningar och komma fram till förslag på hur Sverige skulle kunna uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet.

Medborgarrådet är en del av forskningsprogrammet FAIRTRANS. Projektet sker i samarbete mellan Stockholms universitet, Högskolan i Gävle, Uppsala universitet, Lunds universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. Fairtrans finansieras av Mistra och Formas, med delfinansiering av medborgarrådet från European Climate Foundation.

Läs mer om projektet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.