Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sportindustrin kommer att drabbas hårt – förändringar krävs” – se klippet om klimatoron. Foto: SVT

Klimatoron inför vinter-OS 2026: ”En kriszon inuti en kriszon”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordvärme med snöbrist skapar stora problem för skidsporten i Alperna.

Miljöorganisationen Legambiente varnar för att den är dödsdömd utom på riktigt hög höjd – och tror att OS i Milano-Cortina 2026 kan få stora problem med snön.

– Skidsportsindustrin kommer att lida mycket, säger Vanda Bonardo, ansvarig för region Alperna i organisationen, till SVT Sport.

Klimatförändringarna utgör ett hot mot skidsporten med inställda tävlingar och dåliga förhållanden för de tävlande.

Mycket av snön i pisterna i Centraleuropa är konstgjord och i Italien har 90 procent av skidorterna tillgång till konstsnö enligt mätningar. Men med för höga temperaturer fungerar inte snökanonerna.

OS i Milano Cortina 2026

”Kanonerna kommer spruta vatten”

– Det kommer att bli allt svårare att organisera skidtävlingar. För det kommer inte ens att vara möjligt att producera konstsnö, för kanonerna kommer att spruta ut vatten istället för snö, säger Vanda Bonardo, ansvarig för region Alperna i Italiens största miljö- och klimatorganisation Legambiente.

Enligt organisationen är vinter-OS i Milano-Cortina om två år i farozonen.

– Alperna är en kriszon inuti en kriszon, därför att där uppe på hög höjd är temperaturökningen dubbelt så hög som nere på låglandet, säger Bonardo.

Hector: ”Tuff situation”

Svenska alpinstjärnan Sara Hector tycker att frågan är stor och komplex, men är oroad över utvecklingen.

– Man märker verkligen av att det är klimatförändringar i Europa och jag är säker på att det inte kommer gå att tävla på några av de ställena som vi kör på framöver. Det blir verkligen varmare. Det är en tuff situation för vår sport, säger hon.

– Det är stor skillnad hur det såg ut 2014 och hur det ser ut nu 2024. Vintrarna blir varmare och varmare och man behöver krypa upp allt längre för att vara där det är vinter.

SVT Sport har varit i kontakt med ledningen för vinter-OS i Milano-Cortina 2026 som inte vill uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Milano Cortina 2026

Mer i ämnet