Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den norske VM-chefen om framtiden för vintersporten: ”Måste stoppa”. Foto: Terje Pedersen

Norske VM-chefen Åge Skinstad: ”Kan bli fler tävlingar i Norden”

Publicerad

Snöbristen i Alperna blir ett allt större problem för vintersporten.

Åge Skinstad, chef för skid-VM i Trondheim 2025, utesluter inte att fler tävlingar måste arrangeras i Norden i framtiden.

– Vi måste stoppa utvecklingen som den är i dag, säger han.

Den tidigare längdåkaren och numera VM-chefen Åge Skinstad är orolig över utvecklingen.

– Det är väldigt viktiga frågor. För vi vill ju att sporten överlever i många, många år till, säger han.

Skid-VM i Falun 2027

En konsekvens som han ser, är att tävlingsscheman i framtiden kommer anpassas ännu mer efter snötillgången – ett mönster som redan syns inom längdskidorna där världscupen håller sig i Finland, Sverige och Norge i början och slutet av säsongen.

Marknadsförs som mest hållbara någonsin

Det är dessutom i de nordiska länderna som VM kommer arrangeras framöver: 2025 i Trondheim, 2027 i Falun och 2029 i Lathis (som är enda kandidaten som har ansökt).

– Vi måste fokusera på de städer där det finns snö och vi måste producera konstsnö på ett förnuftigt och klimatvänligt sätt, säger Åge Skinstad.

VM i Trondheim nästa år marknadsförs som det ”mest hållbara någonsin” – även om det, erkänner Skinstad, inte är något de med säkerhet kan slå fast.

– Men vi vill sätta en ny standard. Ett exempel är att all transport av åkare, ledare, journalister med flera till och från Granåsen (skidcentret i Trondheim) ska ske med elbilar och elbussar.

”Tror det är en viktig symbol”

– Målet är att VM i Falun 2027 ska slå oss och faktiskt vara ännu bättre än vad vi är på hållbarhet. Det är frågor vi redan diskuterar med dem, säger Åge Skinstad.

Kritiker menar kanske att det bara är tomma ord eller ett marknadsföringsknep att prata om hållbara mästerskap, är det det?

– Om du tror att ett skidförbund eller ett skidmästerskap kan förändra världen, så är det kanske det. Men jag tror det är en viktig symbol. Många ser upp till de här idrottarna, och då är det viktigt att visa att det går att göra saker på ett nytt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skid-VM i Falun 2027

Mer i ämnet