Här pressas Åkesson om övergrepp på musikfestivaler

Uppdaterad
Publicerad

Övergrepp på svenska festivaler har en tydlig koppling till män med utländsk bakgrund, det hävdade Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s Aktuellt under torsdagskvällen. Samtidigt har bland annat polisen i Norrköping sagt att det inte finns några sådana kopplingar vad gäller Bråvallafestivalen.

– Att människor med utländsk bakgrund ligger bakom en stor del av de övergrepp och trakasserier som vi har sett, ja det vet jag, sade Jimmie Åkesson.

Han hänvisar till vittnesmål och polisrapporter i sin bedömning i frågan. Just övergrepp mot unga flickor och kvinnor vid svenska festivaler var något som SD-ledaren fäste en hel del vikt vid under sitt tal i Almedalen under torsdagen.

Att hävda att de anmälda övergreppen vid svenska festivaler i sommar inte skulle ha någon koppling till människor med utländsk bakgrund anser Åkesson vara märkligt och konstigt.

Polisen bekäftar inte kopplingen

Vid Bråvallfestivalen i år har totalt fem anmälningar om våldtäkt kommit in i år, och 15 ofredanden. Polisen i Norrköping uppger för SVT:s Aktuellt att det inte går att dra någon generell slutsats kring eventuella gärningsmäns ursprung.

Vad gäller årets upplaga av Karlstad-festivalen Putte i Parken har närmare 30 anmälningar om sexuella ofredanden inkommit. Där har polisen tvingats ta tillbaka ett tidigt uttalande om att de misstänkta för övergreppen skulle ha ”tillhört gruppen ensamkommande barn.” Värmlandspolisen har nu anmälts till Justitiekanslern för uttalandet.

Sverigedemokraternas partiledare vidhöll ändå i Aktuellt på torsdagen det han sade i sitt tal, nämligen att den senaste tidens sexuella övergrepp på festivaler är tydligt kopplat till män med utländsk bakgrund.

– Det har vi fått åtskilliga vittnesmål om att det är på det viset, sade han.

Hur vet du att det är så när det gäller de här festivalerna vi pratar om?

– Det är ju dem som har utsatts för det här, vad de har berättat. Poliser på plats har berättat om det, polisrapporter har vittnat om det.

Polisen i Norrköping, som har hand om Bråvallafestivalen, säger ju att det inte är så?

– Nej, det är möjligt att de säger att det inte gör det, men de vittnesmål jag har sett säger att det är så.

”Då gör man sig löjlig”

Åkesson sade vidare i intervjun i Aktuellt, som direktsändes från Almedalen, att man framförallt gör offren en otjänst om man inte erkänner det som han menar är ett faktum – nämligen att män med utländsk bakgrund till stor del ligger bakom festivalövergreppen.

Jimmie Åkesson tycker inte att man ska döma någon ohörd, rättvisan ska få ha sin gång. Men att ifrågasätta att det som han beskriver som ”ett fenomen kopplat till företrädelsevis män med utländsk bakgrund” handlar om något helt annat, menar han.

– Då gör man sig bara löjlig faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.