Foto: SVT

Här pressas ministern om IT-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist pressas hårt om sitt ansvar kring IT-skandalen vid Transportstyrelsen. Ministern själv lägger skulden näringsdepartementet. – Jag kan inte vara någon controller i förhållande till andra ministrar eller andra departement, säger han i SVT:s Gomorron Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var en av tre ministrar som Alliansen och Sverigedemokraterna hotat att rikta misstroendeförklaring mot efter IT-skandalen på Transportstyrelsen, men den enda som statsminister Stefan Löfven vägrade peta från sin post.

”Kan inte vara någon controller”

Alliansen har sagt att man håller fast vid misstroendeförklaringen mot Hultqvist, men när försvarsministern pressas i SVT:s Gomorron Sverige om sitt ansvar pekar han tydligt mot näringsdepartementet.

– Här skulle näringsdepartementet ha informerat statsministern. Man måste ha klart för sig vem som har vilken uppgift. Jag kan inte vara någon controller i förhållande till andra ministrar eller andra departement, det tycker jag att man måste vara väldigt tydlig med.

LÄS MER: Hultqvist sitter kvar – Alliansen håller fast vid misstroendeförklaring

Precis som dåvarande inrikesminister Anders Ygeman fick Peter Hultqvist information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016. Statsminister Stefan Löfven ska inte ha fått veta något förrän ett år senare.

”Outsourcing ingen kungsväg”

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist fick han information från tjänstemän att man jobbade med frågan och att han inte behövde vidta några ytterligare åtgärder och att inga beslut krävdes från försvarsdepartementet.

– Det var näringdepartementet som hade ansvar för Transportstyrelsen och justitiedepartementet för tillsynsmyndigheten Säpo. Försvarsmakten var drabbade. Min uppgift var att försvarsmakten vidtog alla de åtgärder som var nödvändiga för att begränsa skadeverkningar och för att göra något åt situationen.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Förstod du allvaret i att outsourca den här IT-verksamheten?

– Jag har varit motståndare till allt för mycket outsourcing under mycket lång tid. Jag har aldrig gått på de här nyliberala myterna om att outsourcing är någon kungsväg.

I dag startar konstitutionsutskottet sin granskning om hur nuvarande och tidigare regering hanterat turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling. Bland de ministrar som KU-anmäls finns bland andra Peter Hultqvist. Dessutom frågas Hultqvists statssekreterare ut i försvarsutskottet om it-skandalen.

LÄS MER: KU granskar ministrar efter IT-skandalen på Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet