Foto: TT

Hultqvist sitter kvar – Alliansen håller fast vid misstroendeförklaring

Uppdaterad
Publicerad

Alliansledarna har efter torsdagens regeringsombildning beslutat att gå vidare med planerna på en misstroendeomröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), som sitter kvar på sin post efter torsdagens regeringsombildning. Samtidigt blåser man av planerna på en extrainkallad riksdag och väntar tills riksdagen åter samlas ordinärt i höst.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitter kvar på sin post. Han blir därmed den enda av de tre statsråd som blir kvar i regeringen, av de som hotats av misstroendevotum från oppositionen, efter den uppmärksammade IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Alliansen håller kvar vid misstroendet

Alliansens partiledare har under torsdagen suttit i möte om hur man ska gå vidare, om man ska fortsätta rikta misstroende mot Hultqvist.

IT-skandalen

LÄS MER: ANALYS: Alliansen har plötsligt hamnat i ett besvärligt läge

Strax efter kl 15:30 kom också ett officiellt besked som de samlade allianspartierna:

”Peter Hultqvist ansvarar för försvaret i regeringen. Trots att han, likt Anders Ygeman, fick information om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen i början av 2016 samt att dessa säkerhetsbrister ansågs som allvarliga så avstod Peter Hultqvist från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen,” skriver Alliansen i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Dessa sakförhållanden har inte förändrats. Grunden för vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår därför.”

– Vi har träffats nu under någon timme och kommit fram till att det vi sa i går, det står vi fast vid, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Även Sverigedemokraterna har tidigare meddelat sin avsikt att gå vidare med misstroendevotum mot Hultqvist.

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

Kinberg Batra: Hade inte hänt utan våra krav

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tycker att det var rätt att två av de tre utpekade ministrarna nu har lämnat regeringen, men trycker på att inget har förändrats när det gäller Peter Hultqvist.

– Jag tror inte det här hade hänt om inte vi i Alliansen hade ställt de krav vi gjorde i går. Ansvar måste utkrävas för hur regeringen har skött det här. Därför välkomnar jag att Anna Johansson och Anders Ygeman avgår, men därför kvarstår också grunden för misstroende mot Peter Hultqvist, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.

LÄS MER: Reaktioner i sociala medier – SD kräver fortfarande att Hultqvist avgår

Ingen extrainkallad riksdag

Däremot kommer man inte, av praktiska skäl, att kalla till ett extrainkallat riksdagsmöte nu under sommaruppehållet, utan man uppger att man kan vänta tills riksdagen åter sammanträder i höst.

Bland andra L-ledaren Jan Björklund bekräftar detta i en tweet:

”Kritiken mot försvarsministern i dag är samma som i går. Vi väcker misstroende när riksdagen samlas i höst, om inget avgörande nytt då framkommit,”skriver Björklund på Twitter.

Det ska enligt uppgifter till SVT Nyheter vara Liberalerna som inom Alliansen har haft flest invändningar mot att fortsätta med misstroendeförklaringen, men man har valt att gå med på Alliansens gemensamma beslut.

Björklund: Konstigt straffa två och behålla en

I en intervju med SVT Nyheter säger samtidigt Jan Björklund att man fortsatt misstror Hultqvist.

– Han har ungefär samma ansvar som Anders Ygeman. Båda har under lång tid känt till säkerhetsskandalen, utan att ha informerat statsministern eller ansvarigt statsråd [infrastrukturminister Anna Johansson, reds anm].

– Alla tre hade fått sparken på en vanlig arbetsplats, om man som chef beter sig så här. Det är väldigt konstigt att straffa två och behålla den tredje, säger Björklund.

”Skillnad när det är tre statsråd eller ett”

Varför man inte längre begär att man kallar in riksdagen i förtid för att hålla misstroendeförklaringen motiverar Björklund såhär:

– Det är en skillnad när det är tre statsråd eller ett.

Även C:s Annie Lööf och M:s Kinberg Batra upprepar detta i intervjuer med SVT Nyheter.

Enligt SVT Nyheters politikreporter Mari Forssblad vill allianspartierna just nu försöka lugna ner tempot i händelseförloppet något. Det är även tydligt att alliansledarna nu gör mycket likartade, koordinerande uttalanden.

Löfven: ”Fullständigt omdömeslöst”

Statsminister Stefan Löfven (S) sa vid torsdagens presskonferens att han anser att Alliansens agerande är ”fullständigt omdömeslöst”.

LÄS MER: TV: Löfven till oppositionen: Nu är det allvar, det här är ingen lek

Han anser att oppositionen borde invänta KU:s utredning och inte rikta misstroende utifrån olika politiska uppfattningar.

– Jag tar ansvar för situationen att regera, de får ta ansvar för sitt agerande, säger Löfven om oppositionens hot om misstroendeförklaringar.

”Beredd att fortsätta”

För sin del säger sig Peter Hultqvist vara villig att fortsätta som statsråd, och han står redo att stå kvar inför en eventuell misstroendeprocess från oppositionen.

– Jag är beredd att fortsätta, och det har jag redogjort för i dag. Inriktningen är att fortsätta öka Sveriges militära förmåga och stärka den svenska försvars och säkerhetspolitiken, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter efter dagens presskonferens på Rosenbad.

– Jag har fått ett förtroende av statsministern, och jag har dessutom funderat på om jag har begått något konstitutionellt fel eller inte. Det är inte min bild.

”Vi har inte koordineringsansvar”

Försvarsministern betonar att varken Transportstyrelsen eller Säpo, de två myndigheter som anses ha brustit i skandalen, ligger under försvarsdepartementets ansvarsområden.

– Vi kan inte sägas ha koordineringsansvar i detta. Vi har säkerställt att försvarsmakten vidtar nödvändiga åtgärder. Det är vårt ansvar, och det har vi tagit i det här sammanhanget, säger Hultqvist.

TV: IT-skandalen: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet