Foto: TT

ANALYS: Alliansen har plötsligt hamnat i ett besvärligt läge

Uppdaterad
Publicerad

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Statsminister Stefan Löfven försöker genom en större regeringsombildning återta det politiska initiativet. Nu ligger bollen åter hos Alliansen, som plötsligt hamnat i ett besvärligt läge. Det kan bli svårt att övertyga väljarna om det kloka i att avsätta försvarsminister Peter Hultqvist.

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

Stefan Löfvens rockad i regeringen ska ses som ett sätt att både försöka blidka kritikerna efter haveriet på Transportstyrelsen, men också att visa att han inte tänker ge upp försvarsministern utan strid. En kombination av begränsad reträtt i kombination med att sätta hårt mot hårt. Därmed blir inte prestigeförlusten lika stor för statsministern, som om han släppt taget om samtliga ifrågasatta ministrar.

Svårare att fullfölja misstroendeförklaring mot Hultqvist

Peter Hultqvists roll i skandalen kring Transportstyrelsen är dessutom mer perifer än både Anna Johanssons och Anders Ygeman. Hultqvist är varken ansvarig för Transportstyrelsen eller för tillsynsmyndigheten Säkerhetspolisen. Det innebär att det blir svårare för Alliansen att hävda det logiska i att fullfölja en misstroendeförklaring enbart mot Hultqvist.

TV: IT-skandalen: Detta har hänt

Samtidigt är Peter Hultqvist en försvarsminister som åtnjuter stort förtroende inom såväl försvaret som i borgerliga kretsar. Förre moderata försvarsministern Mikael Odenberg ifrågasatte till exempel redan i går allianskravet att avsätta honom.

Seger för Alliansen

Men även om Löfven tar strid för sin försvarsminister ger han kritikerna indirekt rätt när han låter infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman lämna regeringen. Det kan Alliansen inteckna som en seger.

LÄS MER: Ygeman tackar för sig på twitter

Anders Ygeman kommer dock att fortsätta som gruppledare i riksdagen och lär återkomma som statsråd om Stefan Löfven får bilda en ny regering efter nästa val.

Stefan Löfven väljer som väntat att spela ut ansvarskortet hårt mot oppositionspartierna. Han framställer sig själv som ansvarstagande för landet i en svår tid samtidigt som han avfärdar oppositionen som ansvarslös och oseriös. Det är en argumentation som kan bära i opinionen, men den riskerar också att leda till att riksdagen faktiskt avsätter försvarsministern. Det skulle vara ett hårt slag mot både regeringen och mot Stefan Löfven.

Två nya ansikten – men politiska veteraner

Regeringsombildningen innebär också att två helt nya ansikten kommer in i regeringen. Båda är dock politiska veteraner. Tomas Eneroth har suttit i riksdagen under många år och har senast varit gruppledare. Nu utnämns han till ny infrastrukturminister. Helene Fritzon blir ny migrationsminister, men har en lång politisk karriär på kommunal och regional nivå bakom sig.

Sjukvårdsministern lämnar – av hälsoskäl

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström lämnar samtidigt av hälsoskäl regeringen. Hans arbetsuppgifter tas över av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Nuvarande justitieministern Morgan Johansson tar över Anders Ygemans uppgifter.

LÄS MER: Reaktioner i sociala medier – SD kräver fortfarande att Hultqvist avgår

Men trots rockaden i regeringen finns fortfarande frågetecken kring Peter Hultqvists framtid i regeringen. En misstroendeförklaring hänger alltjämt över honom. Det skapar osäkerhet också kring regeringen i stort. Stefan Löfven har ännu inte gett besked om hur han agerar om riksdagen faktiskt avsätter hans försvarsminister.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.