Här samarbetar Socialtjänsten och polisen för att stoppa gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier menar att det behövs fler poliser för att stoppa gängvåldet. Nu höjs även röster om att socialtjänsten måste stärkas. I Rinkeby, väster om Stockholm, arbetar socialsekreterare i samma hus som polisen.

– Kommunikationen är betydligt snabbare nu jämfört med tidigare, säger Magdalena El-Sayed.

Sedan drygt ett år tillbaka arbetar Magdalena El-Sayed och hennes två kollegor tre och en halv dagar i veckan under samma tak som polisen i Rinkeby.

– Genom snabbare kommunikation har vi också kunnat sätta in insatser för ungdomar som befinner sig i kriminalitet tidigare, säger hon.

Senast i helgen lyfte rikspolischef Anders Thornberg att socialtjänsten måste stärkas för att stoppa gängvåldet. Enligt Brottsförebyggande rådet har nästan 150 kommuner någon form av samverkan mellan skola, socialtjänst polis och fritid. Stockholms kommun är en av de kommuner som tror på att socialtjänsten och polisen arbetar i samma hus.

– Jag tror vi behöver sluta tänka i stuprör myndigheter emellan. Vi behöver förstå varandras lagstiftning och uppdrag och då måste vi sitta mer ihop och inte jobba isär, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm stad.

Finns vissa risker enligt forskare

Michael Tärnfalk är forskare i socialt arbete vid Uppsala universitet. Han menar att det finns vissa risker med att socialtjänsten och polisen arbetar på det här sättet.

– Många ungdomar som befinner sig i kriminalitet har redan ett misstroende mot socialtjänsten. När de ser att socialtjänsten ”allierar” sig med polisen kan det förstärkas, menar han.

Socialsekreteraren Magdalena El-Sayed tror att samverkan är ett koncept mot gängvåldet.

– Vi tror på att tidigt försöka hitta ungdomar som är på väg in i kriminalitet. Men också de som befinner sig i det och de som vill hoppa av. Det bidrar den här samverkan till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.