Nationalekonomen: En gängkriminell kostar samhället 23 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En person som i 15 års tid är gängkriminell kostar samhället drygt 23 miljoner kronor. I Agendas specialsändning diskuterade experter och politiker om vad som behövs göras för att motverka gängkriminalitet.

– Det som verkligen blir för dyrt är att inte ingripa i tidig ålder, säger nationalekonom Ingvar Nilsson.

Enligt nationalekonomen Ingvar Nilsson, som räknat på samhällskostnaden för olika sorters utanförskap, är kostnaden för en gängkriminell drygt 23 miljoner kronor, om personen är aktiv i 15 år. Kostnaderna kommer både från brottsligheten i sig och de sociala insatser som sätts in från olika myndigheter.

En dyr historia för samhället – som kan undvikas med rätt insatser i tidig ålder.

Lag och ordning – Val 2022

– Väldigt ofta diskuterar man att det blir för dyrt för att göra insatser för unga, men det som verkligen blir för dyrt är att inte ingripa tidigt, säger Ingvar Nilsson.

Enligt Nilsson skulle en tidig insats på en ung människa som är på väg i fel riktning kosta hundra till tvåhundra tusen.

– Om man jämför det med 23 miljoner eller till och med 70 till 90 miljoner för en riktigt våldsintensiv så är det inte dyrt, säger han.

L: Skolan bästa vaccinet

Flera partier instämmer med att ingripa i tidig ålder – framför allt i skolan.

– Klarar man skolan i sexan, nian och gymnasiet är det det bästa vaccinet som finns, säger Johan Pehrson (L).

– Det är skolan som skyddar individer från att hamna i de här destruktiva miljöerna. Det måste vi satsa mer på, säger Linda Snecker (V).

Johan Forssell (M) påpekar också hemmets betydelse.

– Något vi inte har pratat om, föräldrarna. Att barn växer upp med föräldrar som ger dem kärlek men också vad som är rätt och fel.

Även KD håller med.

-  Vi måste bryta nyrekryteringen och se till att föräldraansvaret stärks.

SD: Dubbla straffen

För S är det också viktigt med satsningar i skolan och socialtjänsten.

– Jag skulle vilja se samma ambitiösa diskussion om socialsekreterarnas villkor. Det är minst lika viktigt som polisen, säger Morgan Johansson (S).

SD:s viktigaste åtgärd mot gängkriminaliteten är längre straff.

– Att dubbla straffen för gängkriminella, så att de som i dag sätter skräck i hela områden får de straff de förtjänar, säger Tobias Andersson (SD).

Se hela Agendas specialsändning om gängvåldet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet