Kriminellas affärsmodell: En miljardindustri

Uppdaterad
Publicerad

De kriminella gängen tjänar miljardbelopp årligen – bara i Sverige. Efter att polisen knäckt kommunikationstjänsten Encrochat visade det sig att enbart narkotikahandeln är tio gånger större än man tidigare trott.

– Forskare beskriver deras affärsmodeller som ett smörgåsbord, de roffar åt sig det som går att roffa åt sig, säger kriminolog Amir Rostami.

Gängens största inkomstkälla är narkotikaförsäljning. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) handlar det om en miljardindustri – bara i Sverige.

Efter polisens digitala avlyssning av kommunikationsprogrammet Encrochat uppskattar man att det bara i Sverige säljs drygt 150 ton narkotika per år, det är enligt tullen tio gånger mer än vad man tidigare uppskattat. Av detta utgör drygt 75 procent cannabis.

Lag och ordning – Val 2022

– Det som ger pengar är det man ägnar sig åt, säger Amir Rostami.

Enligt Rostami är narkotika den viktigaste inkomstkällan, men även bedrägerier.

– Den källan har vi nog mer eller mindre missat vilken effekt den har. Den omsätter årligen två miljarder kronor i brottsvinster.

M och S vill ha högre straff för säljarna

Enligt polisen finns det i Sverige i dag flera platser där narkotikan säljs helt öppet. Runt dessa platser är det också skjutningar vanligare.

– Vi har ungefär ett 60-tal platser med öppen drogförsäljning i Stockholm, säger Mia-Maria Magnusson som är polis och doktorand vid Malmö universitet.

S vill höja straffen för den som säljer narkotika. För brukare vill man varken höja straffen eller avkriminalisera bruket.

– Det är bra att man har påföljder för dem, men att man också kan följa upp med vårdinsatser, säger Morgan Johansson (S).

M vill, liksom S, höja straffen för narkotikasäljare men inte för köpare.

– Uppåt tio års fängelse har vi pekat på för den som säljer narkotika, säger Johan Forssell.

L: Rikta polisresurserna mot säljare

Vänsterpartiet vill avkriminalisera bruket.

– Det handlar om en prioritering av polisens arbete. Jag vill prioritera de ton som smugglas in istället för de gram som brukas, säger Linda Snecker (V).

Inte heller L vill höja straffen för brukare utan rikta polisresurserna mot säljare.

– Det viktiga är att det är förbjudet att använda narkotika, säger Johan Pehrson.

Eniga om att tullen ska stärkas

Ett sätt för att minska narkotikahandeln är att stärka tullen. Det menar alla partier.

M vill ha 500 fler tulltjänstemän och dygnet runt-bevakning. S vill också satsa pengar på tullverksamheten men säger att ytterligare satsningar behövs.

Johan Pehrson (L) lyfter fram att det europeiska samarbetet bör utökas.

– Att enskilda personer har med kokain eller heroin är svårt att stoppa hermetiskt.

Se hela Agendas specialsändning om gängvåldet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet