Avslöjanden ur Encrochat kan ha ökat våldet

Publicerad

När krypterade kommunikationstjänster kunde knäckas av polis har grova brott i den kriminella miljön kunnat klaras upp. Men enligt uppgifter till SVT har innehåll som blivit offentligt i brottsutredningar också eskalerat konflikterna.   

– En slutsats vi dragit är att det måste vara en av de bakomliggande orsakerna, säger Kriminalinspektören Torsten Alm.  

Tongivande personer har dömts till långa fängelsestraff, polisen har beslagtagit stora mängder narkotika och flertalet vapen sedan den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat hackades under våren 2020.  

I ett tidigt skede förväntades därför antalet skjutningar minska. Men istället har skjutningarna fortsatt att ligga på en hög nivå. Polis har vid upprepade tillfällen förklarat att det finns flera anledningar till det, bland annat att yngre personer vill hävda sig och ta över brottsområden.

Men enligt flera personer SVT har pratat med, såväl inom rättsväsendet som i den kriminella miljön, är innehållet i Encrochat-loggarna ytterligare en bidragande orsak till att konflikter mellan och inom grupperingarna har eskalerat.  

– När förundersökningar publiceras kan brottslingarna läsa om sin så kallade vän och se att de inte är så mycket till kompisar. De går bakom ryggen på varandra, säger Torsten Alm, kriminalinspektör på Grova brott i Stockholm. 

Information ur chattarna kan därför ha lett till hämndaktioner.

”Hetsigt just nu” 

Försvarsadvokaten Viktor Banke arbetar med grova brottmål och har varit företrädare för misstänkta i flera Encro-fall. Han pratar ofta med personer som befinner sig i den kriminella miljön, som också berättar att det har blivit allt mer oroligt.

– Det är många som upplever att det är ganska hetsigt just nu, säger han.

I polisutredningar görs ett gediget arbete med att koppla ihop användarnamn till misstänkta personer.

– Om en domstol anser att det är styrkt att en viss person har brukat en viss telefon är det klart att det kan uppstå hotbilder mot den personen, personens familj, eller personens allierade, säger Banke. 

”Skjutningarna ökar”

Enligt kriminalinspektör Torsten Alm har kriminella kommunicerat i klartext om diverse brott och mordplaner, vilket gör att innehållet i förundersökningar med Encrochat-loggar skiljer sig från andra förundersökningar.  

– Jag tror att det kan vara en av de bakomliggande orsakerna till att skjutningarna ökar nu. Vi har sett de här bitarna i flera pågående större ärenden, att de kan ha läst något om någon och sedan gjort en så kallad tillbaka-kaka. Men det är för tidigt för att säga säkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.