Rikspolischefen: 400 frihetsberövade tack vare Encrochat och Anom

Uppdaterad
Publicerad

Omkring fyra hundra personer har frihetsberövats i Sverige tack vare avlyssningen av de krypterade chattapparna Encrochat och Anom, enligt rikspolischef Anders Thornberg.

– Jag har varit polis i 40 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag trodde inte att vi skulle komma åt så många, säger han i SVT:s Agenda.

Enligt Anders Thornberg är många av de frihetsberövade toppfigurer inom den organiserade brottsligeten, personer som tidigare varit svåra att ringa in.

– Jag är stolt över polismyndighetens insats. Ledarna bakom den grova organiserade brottsligheten i vårt land, vi har decimerat dem. Det är förvirring, man hade inte räknat med att polisen skulle komma åt dem. De är personer som aldrig rör vapen, som aldrig håller i narkotika.

Insatsernas effekt på brottsligheten i Sverige lär dock dröja, tror Anders Thornberg.

– Så länge rekryteringen är större än antalet vi inkapaciterar så kommer det här att fortsätta. De unga som sett upp till dessa individerna är förvirrade just nu, men vi har redan sett tecken på att unga kriminella vill fylla ut platsen.

– Det är nu vi har chansen att se till att samhällets fulla kraft används för att avbryta rekryteringen till de här gängen, så att ungdomarna ser något annat än kriminalitet som enda chansen framåt.

Hör rikspolischef Anders Thornberg om arbetet mot den organiserade brottsligheten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.