Montage av fotografier från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Uppsalabo agerade ”kassör” åt kriminella – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man från Uppsala döms för att ha hanterat stora mängder narkotika och miljontals kronor i kontanter och krytovaluta.

Uppsalabon greps i Spanien förra sommaren som en del av den stora polisinsatsen ”Trojan shield” – där FBI gillrat en fälla och avslöjade kriminellas krypterade chattar.

Mannen har agerat kassör åt kriminella nätverk, bland annat ett nätverk med bas i Gottsunda.

Han döms nu för bland annat grovt penningtvättbrott och synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i åtta år och nio månader.

Operation ”Trojan Shield”

Enligt tingsrätten har han erkänt penningtvättsbrott och medgett andra omständigheter som åklagaren har påstått – men förnekat narkotikabrott.

– Bland annat har han berättat att en annan person har använt hans telefon med den krypterade tjänsten Anom. Tingsrätten har dock funnit det utrett att den invändningen inte kan stämma utan tingsrätten håller den tilltalade ansvarig för all den krypterade kommunikationen från telefonen, säger rådman Ulf Walther vid Uppsala tingsrätt i ett pressmeddealnde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet