Tullen hittade 147 kilo cannabis i asfaltstransporten. Foto: Johan Dernelius/SVT

Sex personer döms till långa fängelsestraff för narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer döms i Malmö tingsrätt för att bland annat ha smugglat 147 kilo cannabis till Sverige från Spanien. De får fängelse på mellan tre år och åtta år för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Ligan, bestående av fem män och en kvinna, avslöjades i maj 2021 när tullhundar markerade vid en asfaltstransport som kommit från tyska Travemünde till Norra hamnen i Malmö. I lastbilen hittades hasch och marijuana, som bedöms ha ett gatuvärde på 16 miljoner kronor.

Två döms även för att ha smugglat 40 kilo cannabis via Malmö i mars samma år.

Två ska även utvisas

Personerna är del av ett internationellt nätverk med förgreningar i Spanien och syftet var att distribuera narkotikan över landet. De har använt telefoner med den krypterade meddelandeappen Anom. Narkotikahärvan har kopplingar till den internationella polisoperationen ”Trojan Shield”.

”Det förhållandet att verksamheten skötts med hjälp av krypterade telefoner visar – enligt tingsrätten – på en särskild förslagenhet samt på att verksamheten varit organiserad och omfattande”, skriver tingsrätten i domen.

Hårdast straff får en 67-årig man. Han döms till åtta år och tio månaders fängelse. Två av de dömda ska även utvisas. Samtliga nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder om operation: Trojan Shield Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet