Tullen hittade 150 kilo cannabis i asfaltstransport – sex åtalas i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tullen hittade 150 kilo cannabis i en asfaltstransport som kom in i norra hamnen i Malmö. På så vis har en omfattande internationell narkotikahärva nystats upp. I dag åtalas sex personer vid Malmö tingsrätt.

– Så som vi ser det är det flera olika organisationer som varit inblandade i detta och samarbetat både på säljar- och köparsidan. Vår uppfattning är att den stora delen av narkotikan skulle säljas i Sverige och en del till Norge, säger Hans Harding, kammaråklagare.

Avslöjandet gjordes i maj förra året, då tullens hundar markerade på asfaltstransporten från Spanien. Narkotikans gatuvärde uppgår till runt 16 miljoner kronor. De åtalade är både de som pekas ut som organisatörer och de som ska ta emot och förvara narkotikan.

– Det brukar vara svårt att komma åt de som är högre upp i hierarkin och normalt sett inte tar i narkotikan, säger Hans Harding.

Använde Anomtelefoner som övervakades av FBI

Transporten kom från Spanien via färjan i Tyskland.

– Ärendet har kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sverige. Genom att vi fått tillgång till kriminellas kommunikation i appen Anom har vår utredning vuxit. Vi har på så sätt kunnat hitta förgreningar till fler misstänkta som nu kan åtalas, säger Andreas Wulff, chef för tullkriminalen syd.

Nätverket har använt så kallade Anomtelefoner och narkotikahärvan har kopplingar till den internationella operationen ”Trojan Shield”. Operationen möjliggjordes genom att FBI distribuerade den krypterade meddelandeappen Anom och lurade brottslingar att använda appen.

– Bevisningen med Anom-telefoner ger en unik inblick i kriminellas sätt att planera och utföra brottslighet men mycket krävs i utredningsarbetet för att bevisa vem som använt telefonen, säger Hans Harding.

Alla misstänkta förnekar helt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.