Montage av fotografier från polisens förundersökning. Foto: Polisen

Uppsalabo agerade ”kassör” åt knarknätverk – misstänks ha tvättat 38 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks ha tvättat över 38 miljoner kronor och att ha varit delaktig i hantering av omkring 180 kilo narkotika.

– Att vi kunnat läsa krypterad chatkommunikation har varit helt avgörande, säger senioråklagare Karin Lindkvist som lett utredningen.

Uppsalabon, som är 30 år, greps i Spanien förra sommaren som led i den stora polisinsatsen operation ”Trojan shield”, där målet var att slå till mot stora nätverk som misstänktes syssla med omfattande införsel av narkotika från utlandet. Polisen hade då under en tid med hjälp av FBI kunnat läsa kriminellas chattar i realtid.

– I chattar ser vi att den här personen hanterat kontanter i olika länder i Europa. Under utredningens gång har han fungerat som ”växlare”, en ekonomisk samordnare, säger senioråklagare Karin Lindkvist vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet som väckt åtal.

Bland annat ska mannen enligt åklagaren under lite drygt ett års tid ha hanterat stora summor, närmare 35 miljoner kronor.

Hur viktig roll har han haft?

– Att någon har koll på pengarna – som han haft – är en förutsättning för att man ska kunna bedriva olika former av handel.

Affärer med Gottsundanätverk

Mannen ska ha haft kontakter, tillgång till kontanter och kryptovalutakonton.

I det omfattande materialet har man sedan även kopplat ihop mannen med handel av större mängder narkotika, bland annat införsel av hundra kilo amfetamin från Holland.

Han ska enligt utredningen ha arbetat med bland andra ett kriminellt nätverk med bas i Gottsunda och ett med bas i Västerås.

Nu åtalas han vid Uppsala tingsrätt misstänkt för grovt penningtvättsbrott och synnerligen grovt narkotikabrott.

”Inga kommentarer”

Mannen har nekat till brott i förhör och har i övrigt bara svarat ”inga kommentarer” på frågor.

Mannens försvarsadvokat säger till SVT att man inte lämnar några kommentarer innan rättegången, som väntas hållas i början på hösten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder om operation: Trojan Shield Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet