Stora mängder narkotika och kontanter har beslagtagits. Foto: Polisen

Över tre ton narkotika beslagtogs i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Polisens summering av den internationella jätteinsatsen Trojan Shield är klar. Efter hundratals husrannsakningar i Sverige har bland annat en stor mängd narkotika beslagtagits.

Operation ”Trojan Shield” beskrivs av den europeiska polisbyrån, Europol, som en av de största insatserna någonsin riktad mot några av världens mest tongivande kriminella. I operationen, som initierades av FBI, lyckades man spåra misstänkta genom den krypterade chattplattformen Anom. 

Operationen ska ha pågått under tre år och involverat polis i 16 länder – däribland Sverige. 

I början av förra veckan gjordes ett stort antal gryningsräder runt om i världen, där polisen samlat slog till på många adresser samtidigt.  

Nu har polisen sammanställt resultatet av den svenska delen av insatsen. Bland annat konstaterar de att 196 stycken husrannsakningar gjorts. 

Flera beslag 

Under tillslagen i Sverige har en stor mängd narkotika tagits i beslag. Totalt drygt tre ton av bland annat hasch, amfetamin, marijuana och kokain. Dessutom ska 15 vapen och två handgranater beslagtagits.

– Beslagen är viktiga men inte avgörande i det här arbetet, utan målet var att gripa strategiska individer och de som polisen bedömer vara styrande aktörer i kriminella nätverk, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Polisens Nationella operativa avdelning.

Förutom vapen och narkotika konstaterar polisen också att de beslagtagit flera fordon och kontanter till ett värde av nästan fyra miljoner kronor. 

155 personer frihetsberövades och enligt polisen ska man ha förhindrat ett tiotal mord eller grova våldsdåd.

– Det är troligt att vi kommer att se en viss nedgång i det öppna våldet, men för att hålla i en sådan trend är det helt avgörande att andra aktörer i samarbete med polisen i lokalpolisområdena sätter in kraftfulla förebyggande åtgärder för att inte nätverksmiljöerna snabbt ska fyllas på igen, säger Linda H Staaf.

Här är insatsen Trojan Shield – på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
60 sekunder om operation: Trojan Shield Foto: TT
  • Husrannsakningar 196 st (av totalt 700 internationellt)
  • Narkotikabeslag sammanlagt drygt 3 ton (hasch, amfetamin, marijuana, kokain mm)
  • Vapen 15 st, varav automatvapen 2 st
  • Handgranater 2 st
  • Kontanter (misstänkta brottsvinster) 3 790 000 kr
  • Fordon 3 st

Källa: Polisens nationella operativa avdelning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet