Bilder från förundersökningen visar hur amfetamin smugglades i blomlådor. Foto: Polisen

17 personer åtalas i stor narkotikahärva – polisen hittade droger för 110 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

17 personer åtalas för att ha styrt och deltagit i en stor organiserad narkotikahandel. En av de åtalade är en ledargestalt inom den kriminella nätverksmiljön. Narkotika till ett gatuvärde på nära 110 miljoner kronor har tagits i beslag.

Enligt polisen kan man ha stoppat ett av de viktigaste nätverken i Uppsalatrakten.

– Det är ett ovanligt ärende, man har kommit åt personer som annars kan vara svåra att utreda, säger kammaråklagare Anna Arnell.

Åtalet rör synnerligen grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling. Enligt åklagaren är bevisläget mycket bra tack vare både spaningsarbete, beslag och krypterade chattar som man kunnat ta del av med hjälp av amerikanska myndigheter.

– Det vi fick från USA visar tydligt organisationsstrukturen och vilka som styrt. De som delegerar till andra men inte sitter med narkotikan själva, berättar Anna Arnell.

Amfetamin gömdes i blomkartonger

Organisationen ska ha importerat stora partier narkotika till Sverige under december 2020 till maj 2021 som sedan sålts vidare i mindre partier. De misstänkta beräknas ha gjort vinster på omkring fyra miljoner kronor. Bilder från utredningen visar bland annat hur amfetamin smugglats i blomkartonger.

– Polisens och tullens beslag består av flera olika sorters narkotika som kokain, amfetamin, cannabis, kristall och tramadol till ett gatuvärde på närmare 110 miljoner kronor, säger kommissarie Torbjörn Munther, spaningsledare på Polismyndigheten Region Mitt i ett pressmeddelande.

I de krypterade chattarna mellan de åtalade kunde polisen hitta bilder på narkotika. Foto: Polisen

Styrde nätverket från Spanien

Utredningen som ledde fram till åtalet har haft internationella kopplingar till både Spanien, Nederländerna och Österrike. Två av de åtalade ledargestalterna har varit baserade i Spanien men har nu överförts till Sverige. En av ledarna är en man i 40-årsåldern som tidigare beskrivits som en tongivande aktör i Uppsalas kriminella värld.  Mannen greps i juni förra året, i den omfattande internationella polisinsatsen ”Trojan Shield”.

– Det är ett viktigt nätverk man lyckats stoppa. Det ser man baserat på polisens kännedom om personerna över tid och utifrån de beslag som gjorts, säger Anna Arnell.

Rättegången beräknas inledas den 16 maj i Attunda tingsrätt och pågå till mitten av november 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.