Hör SVT:s reporter Diamant Salihu berätta om polisens arbete där en person från Uppsala gripits. Foto: SVT/TT

Välkänd kriminell från Uppsala gripen i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern, som sedan många år tillbaka har ansetts som en tongivande gestalt i Uppsalas kriminella värld, är gripen som ett led i den omfattande internationella polisinsatsen ”Trojan Shield”. Flera Uppsalabor ska ha gripits i insatsen, enligt uppgifter till SVT.

SVT Uppsalas källor bekräftar att mannen gripits i Spanien. Mannen häktades i sin utevaro vid Uppsala tingsrätt på måndagen misstänkt för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott i Uppsala, Stockholm och Malmö. Vidare är han misstänkt för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor under våren 2021 i Uppsala.

Mannen ska främst uppehålla sig i just Spanien sedan en tid tillbaka.

Operation ”Trojan Shield”

Enligt källorna har mannen kopplingar till stadsdelen Gottsunda och har under många år haft en ledande funktion i Uppsalas kriminella värld.

En person som arbetar inom rättsväsendet beskriver mannen så här:

– En mycket välkänd figur i de kriminella kretsarna.

En annan källa säger att flera Uppsalabor har gripits i insatsen och att det handlar om nyckelpersoner inom den gängkriminella världen – inte bara i Uppsala utan i hela Region mitt där även Västmanland och Gävleborg ingår.

Advokaten: ”Vi bestred häktning”

Den häktade mannens svenske advokat Kronje Samuelsson motsatte sig häktningen i går:

– Det har utfärdats en arresteringsorder som går till utlandet och hanteras där.

Vad händer nu närmast?

– Vi får se vad som händer de närmaste dagarna. Om han nu är frihetsberövad kommer han med största sannolikhet föras till Sverige för vidare utredning.

UNT var först med att berätta om att mannen gripits.

Mannen är tidigare dömd vid Uppsala tingsrätt för bland annat våldsbrott. Han åtalades så sent som i slutet av april för grovt näringspenningtvättsbrott. Där misstänks han tillsammans med annan person ha hanterat minst två miljoner kronor. Den rättegången planeras hållas till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet