Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
155 tungt kriminella gripna i Sverige i stor insats Foto: Jerry Lampen/ AFP/TT samt Mike Corder/AP.

155 tungt kriminella gripna i Sverige i stor insats

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande razzior skedde runt om i världen – och även mot en rad svenska adresser under måndagsmorgonen, som en del av den internationella polisoperationen ”Trojan Shield”.

De många gripandena har kunnat ske genom att FBI lyckades skapa en krypterad telefontjänst, Anom, och etablera den som kommunikationsväg i kriminella kretsar.

Genom den krypterade chattappen Anom, som FBI utvecklat, har myndigheterna kunnat infiltrerat kriminella nätverk, berättar Europolchefen Jean-Philippe Lecouffe på en pressträff.

Enligt honom har övervakningen pågått i 18 månader och över 27 miljoner meddelanden har skickats på appen. Polisen har kunnat läsa alla dessa i realtid.

– Informationen har lett till hundratals tillslag på en global skala med imponerande resultat, säger han.

155 gripna i Sverige

Totalt har 155 personer gripits i Sverige, uppger polisen i ett pressmeddelande. Insatsen är den största hittills mot organiserad brottslighet och polisen bedömer att flera av de frihetsberövade är ledande aktörer i kriminella nätverk.

– Vi har fått information som har gjort att vi kunnat förhindra tio mord, säger Linda Staaf, chef för svenska polisens underrättelseverksamhet, på pressträffen.

Chattplattformen Anom har totalt haft omkring 12 000 användarkonton, varav svensk polis har haft tillgång till konversationer från 1 600 – och har fokuserat på 600 användarkonton.

Fyllde ett tomrum

800 personer har hittills gripits runt om i världen. Över åtta ton kokain har tagits i beslag tillsammans med 250 skjutvapen, 55 lyxfordon och motsvarande över 48 miljoner dollar.

Chattplattformen utvecklades och administrerades i det dolda av FBI, och de lyckades etablera den som kommunikationsväg i kriminella kretsar.

I samband med att de tidigare kommunikationssätten Encrochat och Sky ECC knäcktes av polisen lyckades Anom fylla tomrummet som uppstod, berättar Jean-Philippe Lecouffe vid Europol.

Totalt har 300 olika kriminella organisationer i fler än 100 länder använt chattjänsten, enligt Jean-Philippe Lecouffe.

Har du bilder eller tips om detta? Hör av dig till SVT Nyheter här.

Här kan du se SVT:s sändning av pressträffen i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet