Europols högkvarter i Haag, Nederländerna. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Internationellt tillslag mot grov brottslighet – flera gripna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen slog polisen till mot en rad adresser i Sverige. Det var en del av en internationell operation som har resulterat i razzior som enligt Europol riktades mot några av ”världens mest tongivande kriminella”.

I Tyskland gjorde polisen hundra razzior på måndagen. Bland annat greps en person som anses vara “knarkkock”, enligt tidningen Bild. I Nederländerna gjordes flera tillslag, bland annat mot ett droglabb.

Razziorna skedde runt om i Europa – och även mot en rad svenska adresser på måndagsmorgonen. Bland annat i Stockholm, Göteborg och Helsingborg, enligt uppgifter till SVT.

– Ja, det stämmer att polisen har gjort insatser i flera delar av landet idag, men vi kan inte kommentera mer än så. Vi kommenterar inte pågående insatser, säger Karin Styrenius, presstalesperson på polisens Nationella operativa avdelning.

Initierades av FBI

Europol beskriver operationen, som går under namnet ”Trojan Shield”, som en stor insats riktad mot några av ”världens mest tongivande kriminella” i mer än ett dussin länder.

En källa uppger för SVT att svensk polis har haft en viktig roll i det internationella samarbetet och att regeringen har informerats om operationen. 

– Det är ett väldigt hårt slag mot gängkriminaliteten i Sverige, säger en källa.

Tyska Bild rapporterar att operationen initierades av amerikanska FBI och att de misstänkta spårades genom knäckta krypterade chattar, likt Encrochat-insatsen.

I en intervju med SVT säger inrikesminister Mikael Damberg att han är ”otroligt stolt över att svensk polis är så aktiv i de här internationella samarbetena”, men han vill inte gå in på exakt vilken roll svensk polis har haft i denna insats.

På tisdagsförmiddagen kommer Europol att hålla en presskonferens om operationen. Där kommer bland andra Linda Staaf, chef för svenska polisens underrättelseverksamhet, att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OPERATION ”TROJAN SHIELD”

Mer i ämnet