Internationell polis hr kunnat dekryptera meddelanden i realtid. Foto: SVT samt Jerry Lampen/EPA/ANP/TT

Kriminella lurades att använda FBI:s egen chattapp

Uppdaterad
Publicerad

Internationell polis har lyckats infiltrera ytterligare en krypterad telefontjänst – Anom, vilket har lett fram till de hundratals gripanden som gjorts världen över under de senaste dygnen.

Australiska myndigheter uppger att de kunnat läsa upp till 25 miljoner meddelanden i realtid, skriver ABC News.

Operationen, med namnet ”Trojan Shield”, ska ha pågått under tre år och involverat polis i 16 länder – däribland Sverige.

Den möjliggjordes genom att polisen lyckats få tillgång till den krypterade chattappen Anom som användes av kriminella gäng runt om i världen för att planera bland annat avrättningar, massimport av narkotika och penningtvätt.

Operation ”Trojan Shield”

”Allt var där till beskådning”

Polisen ska både ha kunnat dekryptera meddelanden i realtid, och även iscensatt en komplott där misstänkt kriminella uppmuntrats att använda Anom-telefoner. De uppger att det i vissa fall tog flera månader att fastställa vem en specifik enhet användes av.

Enligt australisk polis ska över 11 000 personer runt om i världen ha använt sig av den krypterade tjänsten.

Reece Kershaw, chef för den australiska federala polisen AFP, berättar på en presskonferens hur de misstänkta pratade öppet om brottslig aktivitet via chattappen.

– Allt de pratar om är droger, våld, attacker mot varandra, oskyldiga människor som kommer att mördas, säger han.

– Allt var där till beskådning.

Fler gripanden att vänta

Amerikanska FBI har sedan tidigare lyckats knäcka två liknande telefontjänster – Phantom Secure samt Sky Global. När dessa stängdes ner skapade det ett tomrum på den krypterade kommunikationsmarknaden – som FBI såg till att fylla med Anom, enligt Nya Zeelands polis.

Australisk polis uppger att idén kläcktes över några öl med några FBI-agenter 2018.

Det är dock oklart om Anom till fullo var FBI:s egen skapelse, eller om FBI hittade ett sätt att ta kontroll över tjänsten.

Reece Kershaw vid den federala polisen AFP framhåller att agenterna genom att ha den tekniska förmågan att dekryptera meddelandena kunde befinna sig i de kriminellas ”bakfickor” under hela resans gång.

– Några av de bästa idéerna kommer över ett par öl, säger han.

Gripanden har gjorts i 18 länder, däribland USA, Storbritannien, Tyskland, Australien och Sverige – och fler tillslag väntas, enligt ABC News.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/AP

Fakta: Krypterade telefontjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade telefontjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade förra våren.

I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras.

Tidigare i år kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis har bedömt att det vara dubbelt så stort som Encrochat.

Flera av de krypterade telefontjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera.

Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet