Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk dör. Det berättar inte personerna som värvar barn till de kriminella nätverken”, säger underrättelsechefen Jale Poljarevius. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Konflikter kan förvärras – polisen orolig för fler skjutningar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Att flera tongivande personer inom kriminella nätverk nu antingen sitter i häkte eller fängelse skapar ett vakuum i Uppsalas undre värld.

Då ser nya, unga individer en chans att snabbt kunna avancera – och risken för eskalerande konflikter med skjutningar är överhängande i sommar, enligt underrättelsechefen Jale Poljarevius.

– Man vill skapa status, och det gör man genom att gå in och skjuta, säger han.

Det finns i dag fem-sex aktiva kriminella nätverk i Uppsala, enligt Jale Poljarevius. Det handlar om löst sammansatta grupperingar med pengar och status som drivkraft. Statusen i gängen uppnås lättast med dyra bilar och kläder, men också genom att visa upp ett våldskapital.

Polisen har under senaste året slagit till mot flera större grupperingar som nu väntar på domar, rättegångar eller åtal.

– Det har skapats ett tomrum. Och i det vill andra kliva fram, säger han.

Farligt att slå sig för bröstet

Under första halvan av 2021 räknas fyra bekräftade skjutningar, långt färre än rekordåret 2019 då man gjorde bokslut på omkring 30.

– Det är farlig att sitta nu och slå sig för bröstet och säga ”shit, vi har gått i mål”. Det gör man aldrig, att knäcka alla gängen är en fin politisk slogan, men det går inte att uppnå – det kommer alltid nya, säger Jale Poljarevius.

I klippet ovan berättar Jale Poljarevius mer om situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.