Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Cornelia Schauermann /SVT

Stora summor pengar lockar in barn på den kriminella banan

Uppdaterad
Publicerad

Barn kan tjäna tusentals kronor om dagen på narkotikaförsäljning. I ett narkotika-mål SVT Nyheter har tagit del av finns en tydlig lönestruktur för varje hektogram personen säljer.  

– Det är det som gör att man vill sälja mer och mer. Pengar är allt, säger “Kim”, som själv varit aktiv som försäljare.  

“Kim” var aktivt kriminell i flera år. Främst ägnade han sig åt narkotikaförsäljning och började redan som 14-åring.

– Vad jag än ville ha kunde jag köpa. Skor, kläder, allt. Det är det som gör att man vill sälja mer och mer för pengar är allt, säger han. 

På frågan om hans familj hade det ekonomiskt svårt när han växte upp svarar han nej. Men pengarna lockade ändå. Det dröjde inte länge innan lämnade skolan och ägnade hela dagar åt försäljning, säger han. 

– Jag tjänade runt 5–6 000 kronor per dag. En bra vecka tjänade jag runt 200 000 kronor.  

Enligt Carin Götblad, polismästare på Nationella Operativa Avdelningen, NOA, är det vanligt att barn lockas med löftet om att tjäna mycket pengar.

– Är du väldigt ung som känner att du inte är någon, så får du en chans att få känna dig lite tuff, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så stora pengar är involverade i knarkhanteringen – se löftena i sms från gängkriminella till de unga de försöker värva som langare. Foto: Mattias Kettunen, SVT, grafik

“Det är såhär man lockar” 

SVT Nyheter har tagit del av ett narkotika-fall gällande tre personer i 20-årsåldern. Genom en mobiltömning kunde polisen ta del av gärningsmännens planer och bland annat läsa till sig om ett tydligt lönesystem för de som säljer hasch och kokain. Men också en garanti-lön för den som åker fast och döms till fängelse – förutsatt att man inte samarbetar med polisen:

“Den som gör detta kommer ha en lön mellan 50-100 tusen per månad.”  

“Är olyckan framme har våra lojala grabbar till organisationen en lönegaranti under tiden de sitter inne. 50k för varje år de sitter effektivt... annars blir de dödsdömda och jagade resten av livet.”

– Det är tyvärr inte ovanligt alls och det är så här man lockar, säger Carin Götblad. 

”Billigare att använda barn”

När ”Kim” steg i hierarkin blev han den andra vände sig till om de ville börja sälja. Men han säger att han undvek att rekrytera barn.  

– Jag hade äldre som sålde åt mig så jag behövde inte de yngre. Men det fanns de som gjorde det för att det var billigare att använda barn. Ibland gav man dem inte ens pengar, det räckte med lite uppmärksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.