Här ser man brudparet bäst

Uppdaterad
Publicerad

Om man inte vill titta på SVT:s sändningar från kronprinsessan Victorias bröllop utan föredrar att vara på plats var ser man då brudparet bäst?

Klockan 15.30 den 19 juni vigs kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm. Drygt en timme senare, klockan 16.40, startar kortegen med de nyvigda genom stan.

Från Storkyrkan åker kortegen över Norrbro. Vid Gustav Adolfs Torg tar den till höger på Strömkajen för att sedan svänga till vänster upp på Kungsträdgårdsgatan.

Därefter går den vidare uppför Hamngatan till Sergels Torg och till höger in på Sveavägen.

Vid Konserthuset svänger den till höger ned på Kungsgatan och vid Stureplan till höger igen in på Birger Jarlsgatan.

Salut från Kastellholmen

Sedan passerar kronprinsessan och prins Daniel Dramaten, åker längs Strandvägen och svänger in på Djurgårdsbron.

På Djurgården ungefär vid Vasamuseet stiger brudparet ombord på kungaslupen Vasaorden som tar dem till Slottsbacken. Under färden skjuts salut från Kastellholmen. Dessutom gör 16 stridsflygplan en överflygning.

Klockan 17.45 beräknas Victoria och Daniel nå Slottsbacken för att omkring klockan 18 komma ut på balkongen mot Lejonbacken och vinka till folket.

Paradkalesch

Vagnen som brudparet åker i är troligen samma öppna paradkalesch som Victorias föräldrar åkte i vid kungabröllopet i juni 1976. Om vädrets makter är på dåligt humör blir det dock en täckt vagn.

Framför kaleschen spänner man fyra hästar. I kortegen som helhet finns ytterligare 74 hästar.

Ryttare från polisen och Livgardet bildar för- och eftertropp.

I täten rider häroldstrumpetaren Anders Alhbin. Hans uppgift är att spela en nyskriven, fyra takter lång Victoriafanfar.

Rask takt

Kortegen är 150 meter lång och ska förflytta sig i tio kilometer i timmen. Det lär publiken uppfatta som ett ganska högt tempo. Tanken är att man ska tvingas springa fort för att kunna genskjuta kortegen.

Längs kortegevägen bildar 6.000 personer häck. De kommer bland annat från hemvärnet och andra frivilliga försvarsorganisatíoner men även 400 scouter och personer från andra civila organisationer deltar.

Örjan Magnusson, Rapport

Källor: SVT/TT

SVT:s kameror vägleder

På kartan längst upp i denna artikel kan man se var SVT:s kameror finns placerade under kortegen. Kamerorna finns där även en åskådare på stan kan vänta sig att se bra.

Klicka på länken längst ner i artikeln för att se en större karta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.