Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var de 45 meter högs rymdraketerna kommer skjutas upp ifrån när nya rymdbasen står klar i Kiruna. Foto: SVT

Här ska 45 meter höga raketer skjutas upp

Publicerad

Redan under nästa år väntas det första ”rymdskottet” från Esrange som placerar en satellit i omloppsbana runt jorden. Det blir möjligt efter den utbyggnad som pågår nu.

I 55 år har man bedrivit forskning från sondraketer och ballonger från Esrange utanför Kiruna. Ballonger har flugit högt i atmosfären, raketer har i vissa fall åkt ut i rymden men sedan fallit tillbaka till marken och landat med fallskärm. De har inte stannat där uppe.

När den nya startplattan står klar, förhoppningsvis nästa år, ska raketer upp till 45 meter höga kunna lyfta därifrån och placera satelliter i bana runt jorden. Startskotten kommer att märkas rejält i Kiruna med omnejd.

– Vi får en unik förmåga som inte många har. Vi kan sätta ihop satellit och raket här, vi kan skjuta upp och när lasten lämnats i rymden kan vi styra in den i rätt omloppsbana. Och sedan också ta ner data, säger strategichef Stefan Gustafsson på SSC.

Inom EU är det bara Frankrike som har en större anläggning i dag, Kourou i Franska Guyana på Sydamerikas kust.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.