HIMARS, robot skjuts iväg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när amerikanska marinkåren skjuter skarpt med vapensystemet HIMARS på Utö i Stockholms skärgård. Foto: Marco Nilson

Här skjuter USA:s marinkår skarpt med raketartilleri på Utö

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska marinkåren har i en övning skjutit skarpt med raketartilleri – från Stockholms skärgård. Vapensystemet som är placerat på Utö är kapabelt att nå mål över stora delar av Östersjöregionen.

– Det här bidrar till Natos målsättning om avskräckning, säger ställföreträdande marinchefen Patrik Gardesten.

Vapensystemet HIMARS används flitigt av ukrainska försvarsmakten mot ryska trupper som invaderat landet.

Nu har den amerikanska marinkåren fraktat två pjäser till Utö i Stockholms skärgård som en del av den årliga marinövningen Baltops.

– Det här är ytterst, ytterst, potent. På mycket, mycket, långa avstånd kan vi punktmålsbekämpa fienden där han befinner sig, säger Patrik Gardesten, ställföreträdande marinchef.

Kan försvara Gotland

Under tisdagen förevisades systemet skarpt, för media och personal från Försvarsmakten. Amerikanska marinkåren avlossade två skott mot ett sjömål, en flotte med ett betongfundament, 10 kilometer ut i havet, inom Utös övningsområde. Eldledningen sköttes av personal från Stockholms amfibieregemente, Amf 1.

– Det här visar att vi är beredda och tränar för att upprätthålla säkerheten här i vår region tillsammans med våra allierade, säger David Saflind, chef för Amf 1.

Med HIMARS placerat på Utö nås i teorin nu mål inom en radie av 500 kilometer, enligt marinen, det vill säga stora delar av Östersjöområdet.

– Man skulle förstås kunna använda det i försvaret av Gotland. Att försvara ett område betyder inte per definition att man är på det området, säger Patrik Gardesten.

Försöker möta hot

Den årligt återkommande marinövningen Baltops leds i år av USA:s sjätte flotta. Ett 50-tal örlogsfartyg är med i övningen som omfattar närmare 10 000 personer.

I övningsscenariot möter deltagarländerna en motståndare som motsvarar Ryssland.

– Det är en motståndare som på olika sätt vill påverka Nato att kunna uppträda fritt här i Östersjön. Det är det hotet som vi försöker möta genom att öva tillsammans med de här 19 länderna, säger överstelöjtnant Per Gottfridsson, som representerar Sverige i Baltops övningsledning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.