Här smörjer Jonas in sig med preventivmedel för män

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Bane och Carl Enderstein är två av de drygt 50 män i Sverige som just nu testar ett nytt preventivmedel.

– Det är väldigt intressant att vara en av de första männen som får sina hormonnivåer rubbade, säger Jonas Bane.

Totalt ingår 420 heterosexuella par i hela världen i den här studien. Av dessa finns 50 par i Sverige där mannen varje dag smörjer in en gel på axlar och överarmar.

– Hade svårt att tro att det bara var en gel, det lät nästan löjligt lätt, säger Carl Enderstein.

”Svårt att släppa kontrollen”

Studien följer båda personer i paren och för Jonas fru Rebecca Redmansdotter var det inledningsvis lite ovant att låta Jonas vara ansvarig för preventivmedlet.

– Jag är ju ett kontrollfreak och det var lite svårt att släppa kontrollen men Jonas visade verkligen att han tog sitt ansvar så det fungerade väldigt bra, säger hon.

Hon är positiv till att ett preventivmedel för män tas fram men tror att det passar bättre för par.

– Singelkvinnor kommer nog inte lita på det lika mycket. Om inte mannen sköter sig är det ju kvinnan som får ta smällen, säger hon.

Större muskler och kort stubin

Men biverkningar då? Listan på vanliga biverkningar för hormoniella preventivmedel för kvinnor är lång, hur ser det ut med p-gelen?

Den ökade mängden testosteron har visat sig i större muskler, ökad sexlust, svettningar och kort stubin, men varken Jonas eller Carl har upplevt det som något större problem hittills.

Hör Jonas och Carl berätta om sin tid i studien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.