Professorn bakom studien: Skulle kunna finnas på marknaden om fem till sju år” Foto: Jonathan Bengtsson, SVT

P-gel för män skulle kunna finnas på marknaden om fem år

Uppdaterad
Publicerad

420 par runt om i världen deltar i en forskningsstudie av ett nytt preventivmedel för män: p-gelen. De senaste två åren har drygt 50 svenska par deltagit i studien.

Paren använder uteslutande p-gelen som preventivmedel under ett års tid. Varje dag smörjer männen in axlar och överarmar med gelen som består av hormonerna Nestorone och testosteron som tillsammans hämmar spermieproduktionen.

Resultatet efter snart ett år i den svenska studien: inga oönskade graviditeter.

Global forskningsstudie

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet, är med och leder forskningsstudien i Sverige.

– Vi har redan gjort studier när det gäller säkerheten och biverkningar, men nu vill vi verkligen se att det funkar som preventivmedel, när det används i verkliga livet.

”Om det misslyckas så är det kvinnan som blir gravid”

Att ta fram ett nytt preventivmedel för män kompliceras av det faktum att om det skulle uppstå en oönskad graviditet, så är det inte mannen som i första hand får ta konsekvenserna.

– Med metoder för kvinnor, så räcker det med att kvinnan är med i studien. Men när det gäller metoder för män, så måste paret vara med för om det misslyckas så är det kvinnan som blir gravid, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Oklart när vi kan se den på marknaden

Studien finansieras inte av något läkemedelsföretag, utan det är den amerikanska hälsomyndigheten som står bakom.

Så när får vi då se ett preventivmedel för män på marknaden?

– Det skulle kunna finnas om fem till sju år, om det fanns intresse. Men om jag ska vara realistisk så tror jag att det tar längre tid, säger Kristina Gemzell Danielsson.

– Intresset från läkemedelsindustrin har varit väldigt svagt.

Stort intresse

Att hitta deltagare till studien visade sig vara enklare.

– När vi började rekrytera för två år sedan blev vi överväldigade över det stora intresset. Det verkligen vällde in intresseförfrågningar, så det var jättekul, säger Gemzell Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.