Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när vd:n dricker sitt eget bekämpningsmedel, hör om skogslarmet som aldrig slog in och vad som hände med ozonlagret i klippet. Foto: SVT arkiv

Här sveper vd:n ett glas av sitt eget bekämpningsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Skogen hade bara några veckor kvar att leva, bekämpningsmedel skulle orsaka fosterskador och ozonhålet skulle leda till hudcancer. Genom åren har miljölarm av varierande träffsäkerhet kommit. Se vad som hände i tre olika larm i klippet.

I flera år hade det larmats om negativa hälsoeffekter i samband med utsläpp av olika kemiska bekämpningsmedel när den danske vd:n för BT Kemi, Lars Foss, bestämde sig för att lugna ned debatten 1975.

I tv tog han ett glas fenoxisyra, som används i tillverkningen av bekämpningsmedlet hormoslyr, och svepte det.

Rykten spreds om att tilltaget skulle ha lett till hans död året efter, något som fick spridning både i tv och tidningar. Men faktum är att Lars Foss avled först 2007, 83 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.