Äldreboenden och hemtjänst i Stockholm trotsar Folkhälsomyndigheten och testar om de anställda haft Covid-19. Foto: SVT

Här testar man om vårdpersonalen är immun mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboenden och hemtjänst i Stockholm har börjat snabbtesta om de anställda har haft covid-19. Professor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet anser att det finns sådana test som är mycket träffsäkra. Men Folkhälsomyndigheten anser att man bör vänta med den typen av tester.

Vanliga coronatest visar om en person har en aktiv infektion. Det är sådana som Folkhälsomyndigheten vill öka provtagningen av. Men de testerna säger ingenting om man redan har haft covid-19, kanske utan märkbara symptom, och därmed kan ha utvecklat immunitet.

Då behövs i stället antikroppstester, som flera länder inklusive Sverige planerar att dra igång. En variant är snabbtester, där man med en droppe blod på en plaststicka, får resultat på tio minuter. Svenska Folkhälsomyndigheten är avvaktande till dem.

Coronapandemin

– Det finns tester som är bra. Men vi har fortfarande inte en bedömning av hur vi ska tolka utfallet av de här testerna. Därför tycker vi att man ska avvakta lite, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

”Träffsäkert”

Initiativ kommer i stället från annat håll. Vid Uppsala Universitet har man nyligen granskat ett snabbtest av antikroppar mot covid-19, som professor Åke Lundkvist beskriver som ”jämförelsevis mycket träffsäkert”. Det testet används vid äldreboenden och hemtjänst av olika vårdgivare i Stockholm som nappat på erbjudandet från ideella krafter som finansierar provtagningen med donationer. 

Läkaren Reidar Winter är en av dem som ligger bakom projektet som började med att han blev frustrerad över att hans mammas äldreboende inte ville testa sin personal. Han hade kontakt med ett annat vårdbolag som var på jakt efter ett test för att få reda på vilken del av personalen som kunde anses vara mer säker, och vilka som fortfarande behövde behandlas som potentiella smittobärare ifall de känt sig krassliga.

”Vet inte hur stor immuniteten är”

De har köpt in 10 000 tester á 237 kronor styck. Hittills har de hunnit göra över 2000 antikroppstester på äldreboenden. Preliminärt ser det ut som att uppåt en tredjedel utvecklat antikroppar.

– Av dem kan drygt hälften fortfarande vara smittsamma, fast de inte har symptom. Och resten har utvecklat immunitet. Så vi kan dela in personalen i en säker grupp, en grupp som inte är smittad, och en riskgrupp där det finns smittsamhet, förklarar Reidar Winter.

Men kan man verkligen vara säker på att vara immun och man nu får det beskedet?

– Vi vet inte säkert hur stor immuniteten är, vi vet inte heller säkert hur länge den räcker, men att vi skapar någon form av immunitet är de flesta överens om. 

FAKTARUTA: Uppsala-studien av snabbtest för antikroppar mot covid-19

• 248 negativa kontrollprover resulterade i 1 felaktigt svar, vilket jämförelsevis är mycket träffsäkert, enligt professor Åke Lundkvist som leder forskargruppen.

• 1 av totalt 124 tester reagerade falsk positivt för IgG (antikroppar som utvecklas i en senare fas) och 0 av 124 reagerade falskt positivt för IgM (som uppträder först). Det vill säga endast 1 av totalt 248 tester reagerade falskt positivt (i en negativ kontrollgrupp). ”Bland de negativa kontrollerna ingick bl.a. prover från 80 friska vuxna blodgivare tagna år 2018 (dvs innan viruset som orsakar covid-19, med god marginal, fanns i cirkulation hos mänskligheten) och eftersom de allra flesta vuxna i Sverige har haft flera infektioner med de 4 vanligt förekommande ”förkylnings-coronavirustyperna” (OC43, NL63, 229E och HKUI) så visar den publicerade utvärderingen tydligt att det inte heller finns några problem med falska reaktioner på grund av antikroppar mot dessa fyra mildare varianter av coronavirusinfektioner.

Studien, “Evaluation of a COVID-19 IgM and IgG rapid test; an efficient tool for assessment of past exposure to SARS-CoV-2” är publicerad i Infection Ecology and Epidemiology och finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet