Rebecca Lejon på Kommunal beskriver en ansträngd arbetssituation på äldreboendet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Facket om smitta på äldreboende: ”En jätteallvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på ett äldreboende i Kristianstad är smittade av coronaviruset. De kan ha blivit smittade på sitt arbete. Nu vill fackförbundet Kommunal se utökade tester bland vårdpersonalen.

Ett äldreboende i Kristianstad har drabbats hårt av coronaviruset. Fem boende med covid-19 har avlidit. Nu har även personal på boendet konstaterats smittade, bekräftar Kristianstads kommuns omsorgschef Camilla Gärdebring för SVT Nyheter Skåne.

Kristianstads kommun har skickat in anmälningar till Arbetsmiljöverket om allvarliga tillbud, enligt Camilla Gärdebring. Det är att personal kan ha smittats av corona på sitt arbete som betraktas som allvarliga tillbud.

Coronavirus i Skåne

– Det här är en jätteallvarlig situation, säger Rebecca Lejon som är sektionsordförande för Kommunal i Kristianstad.

Ansträngd arbetssituation

Sjukfrånvaron är och har varit hög på det aktuella boendet, enligt omsorgschef Camilla Gärdebring. Hon understryker att all personal med sjukdomssymptom är hemma från arbetet.

Rebecca Lejon beskriver arbetssituationen på boendet som ansträngd.

– Det är klart att det är tufft att vårda många som är sjuka. Det gör vi i vanliga fall, men i denna situationen är det ju extremt – det här är inget vi någonsin har stått inför, säger Rebecca Lejon.

Kommunal vill se att fler testas för covid-19. Enligt Rebecca Lejon skulle oron på boendet kunna hanteras genom att erbjuda personalen covid-19-test.

Även Camilla Gärdebring vill se att fler testas.

– Jag delar Kommunals bild och vill få fler medarbetare som visar symptom testade. Men det är Region Skåne som styr, säger Gärdebring.

Hoppas på lösning

Under de senaste dagarna har Kristianstads kommun och skyddsombud från Kommunal diskuterat situationen på det drabbade äldreboendet.

Har Kristianstads kommun gjort tillräckligt?

– I dagens läge är det jättesvårt att svara på. Det är någonting vi får komma till framöver, tänker jag, säger Rebecca Lejon.

Enligt Rebecca Lejons uppgifter från personal på det drabbade äldreboendet finns där tillräckligt med skyddsutrustning.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne i tisdags när det femte dödsfallet på boendet rapporterades:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet