På Skåne Universitetssjukhus innebär vårdplatsbristen en utmaning när covidpatienterna ökar. Men i nuläget befinner man sig inte i en tydligt mer pressad situation än tidigare, säger Fredrik Månsson, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Allt fler covidpatienter på sjukhusen – så ser läget ut i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det ökar belastningen på en redan semesterpressad vård. På Skåne Universitetssjukhus i Malmö är läget dock stabilt.

– I majoriteten av fallen handlar det om patienter som vårdas av andra orsaker men som testat positivt för covid-19, säger Fredrik Månsson, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Smittspridningen av covid-19 har ökat kraftigt i Sverige under de senaste veckorna – och trenden håller i sig, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering som publicerades på torsdagen. Under vecka 31 rapporterades runt 5 800 nya fall, en ökning med 12 procent jämfört med veckan innan.

Och det ger avtryck inom sjukvården – även om ökningen patienter sker från låga nivåer och inte är i närheten av tidigare toppar under pandemin.

Läget ser olika ut på olika håll i landet. Antalet patienter med covid-19 har ökat i runt hälften av landets regioner den senaste veckan, däribland Skåne, där 157 patienter vårdas på någon vårdavdelning inklusive på iva. Det är 24 fler än föregående vecka.

”Bara enstaka blir svårt sjuka”

Men i det stora hela har nivån på smittspridningen legat på en jämn nivå den senaste månaden, efter att man sett en ökning i juni och början av juli bland de grupper som provtas, uppger smittskyddet.

– Vi registrerar ungefär mellan 450 och 600 fall per vecka, säger biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck.

Och än så länge har det inte inneburit någon tydligt mer pressad situation, berättar Fredrik Månsson, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Bara enstaka patienter blir svårt sjuka i covid nu, eftersom de flesta antingen är vaccinerade eller haft sjukdomen och har god immunitet, säger han.

Brist på vårdplatser generellt

Den största utmaningen just nu, enligt Månsson, är att isolera varje covidpatient, i enkelrum eller i salar.

– Just nu löser vi det genom ett stort pusslande, men det är på marginalen. Men det problemet kan just nu inte skyllas på covid utan handlar mer om den kroniska brist på vårdplatser som råder generellt.

Den ökade smittspridningen under sommaren har lett till ett ökat antal patienter med covid-19 på både vanliga vårdavdelningar och inom intensivvården.

Totalt 821 vårdas på någon typ av vårdavdelning, varav 12 patienter på iva, enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering. Fyra regioner rapporterar att de har patienter med covid-19 på iva: Halland, Dalarna, Skåne och Östergötland. Men från flera regioner, däribland Stockholm, saknas uppgift.

Även antalet som avlider med covid-19 ökar, men det sker från låga nivåer.

Källor: Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet