Här hjälper Susan covidsmittade med akut tandvärk

Publicerad

Även covidsmittade kan få akut tandvärk, men dessa patienter är inte välkomna på vanliga tandläkarmottagningar. Därför har Folktandvården Skåne fått i uppdrag att bedriva tandvård för personer som har symptom eller är smittade.

Om man har symptom eller har bekräftats smittad med covid ska man i vanliga fall avboka sin tid hos tandläkaren. Men nöden har ingen lag. Är man sjuk och får akut tandvärk kan man vända sig till Folktandvården Skånes klinik på Videdal i Malmö.

– Det är väldigt viktigt att man ska kunna ge den vård som patienterna behöver, oavsett om de är friska eller om de har en covidsmitta som gör att de inte får komma någon annanstans, säger Susan Sarwari, som är klinikens enda tandläkare.

Coronavirus i Skåne

I klippet ovan får du se när Susan Sarwari behandlar en av sina patienter.

”Nästan fullbokat”

Och det är just nu stor efterfrågan på mottagningens tjänster. Susan Sarwari berättar att den höga smittspridningen i samhället reflekteras i trycket på kliniken.

– Det är nästan fullbokat under de tider vi kan erbjuda vård. Och det var samma sak förra året, när det var den andra vågen, säger hon.

Trots att Susan Sarwari träffar covidsmittade varje dag har hon hittills klarat sig undan att själv smittas.

Inte orolig för att bli smittad

Om du blev sjuk, finns det någon annan som kan erbjuda den här vården då?

– Skulle jag bli sjuk finns det reservteam som kan hoppa in för mig, och det är så det har funkat tidigare också.

Är du orolig för att bli smittad?

– Nej, jag känner mig väldigt säker och trygg i min utrustning, faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet