Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Månsson i Skurup har fått sin kallelse, men har ännu inte tagit den fjärde dosen covid-vaccin. Foto: Firas Razak/SVT

Skåningar tvekar om nya vaccindoser: ”Jag är trött på att gå till vårdcentralen”

Publicerad

Region Skåne erbjuder drop in-vaccination på flera platser nu i början av hösten. SVT Nyheter Skåne besökte en biograf i Skurup dit människor i alla åldrar kunde gå för en påfyllnadsdos. Men intresset var ganska svalt.

– Det har varit lite dåligt. Önskvärt vore nog att det kom åtminstone 200 i dag. Det har väl kommit ungefär 25 hittills, säger Lars Gummesson, som är en av dem som ansvarade för vaccineringen i Skurup.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat en fjärde dos vaccin mot covid-19 till alla svenskar över 65 år. Men hur väl detta följs ser olika ut i olika delar av landet. I genomsnitt har 75 procent av svenskarna över 65 tagit en fjärde spruta. I Skåne är det 69 procent – lägst andel i landet.

”Faran är aldrig över”

Coronavirus i Skåne

Och på gatan utanför biografen i Skurup var det flera över 65 som inte velat ta fjärde dosen.

– Jag har fått kallelse, men jag bryr mig inte. Jag är trött på att gå till vårdcentralen, säger Bengt Månsson, 81 år.

Men bland dem som trots allt kommit för en ny dos var enigheten stor om att det fortfarande är angeläget att fortsätta vaccinera sig.

– Jag jobbar inom äldrevården och tar vaccinet för att skydda dem som jag jobbar med. Faran är aldrig över med detta, säger Marie Rönnberg.

Hör fler röster om vaccinationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet