Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är Kristerssons drömregering: Håller det helt öppet. Foto: SVT.

Här tvekar han om regeringsfrågan – lämnar L hängande

Publicerad

När Ulf Kristersson i utfrågningens slutskede erbjöds möjlighet att formera sitt regeringsunderlag kunde han inte bestämma sig beträffande Liberalerna.

Se Ulf Kristersson formera sin regering i klippet.

Kristdemokraterna under Ebba Busch var självskrivet förstahandsval när moderatledaren fick chansen att ta ut det lag han vill regera med. Likaså att Sverigedemokraterna under Jimmie Åkesson ses som ett stödparti där man kan samarbeta om politik som berör frågor om invandring, energiförsörjning och brottsbekämpning.

Men när det kom till Liberalerna under Johan Pehrson kunde Kristersson inte bestämma sig om de ska få sitta med i regeringen eller ”bara” agera stödparti.

– Efter förra valet så skapade de en socialdemokratisk regering och vi kom ifrån varandra ganska rejält. Nu har de förbättrats radikalt.

Hur nära är Liberalerna en plats i regeringen?

– Sakfrågemässigt är vi nära varandra. Jag håller den frågan helt öppen, det är det besked du får i dag. Men Liberalerna måste vara beredda att samtala helt öppet, jag vill inte ta med mig några låsningar i en regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.