Romson: 11 september en ”olycka”

Uppdaterad
Publicerad

Vice statsminister Åsa Romson (MP) benämnde terrordåden i USA 11 september 2001 som ”olyckorna” när hon medverkade i Gomorron Sverige i SVT i morse.

Det var i samband med att Romson beskrev avgångne bostadsministern Mehmet Kaplans politiska gärning.

– Han har varit ordförande för unga muslimer i samband med svåra situationer som kring 11 september-olyckorna, sade Romson i SVT.

MP-krisen

Ett uttalande som fick många att höja på ögonbrynen i sociala medier. 2.996 människor dödades i sammanlagt fyra attacker mot New York och Washington, utförda av al-Qaida.

”Syftade på situationen efter attackerna”

Senare på morgonen förklarade Romson sitt uttalande i Aftonbladets morgon-tv med att hon syftade på situationen för muslimer i Sverige efter 11 septemberattackerna.

– Olyckan är att vi fick en väldigt hård debatt kring integrationen och kring hur samhället växer med olika religioner sida vid sida och den diskriminering som kom, förklarade Romson och lade till:

– Självklart är attacken mot New York 11 september 2001 en av de största attackerna och terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid. Jag har ingen annan åsikt om det.

Pressades av SVT

Åsa Romson pressades också i SVT om varför Kaplan inte kunde sitta kvar – men kunde inte ge ett rakt svar.

Frågan från Gomorron Sveriges programledare – är det bilden av Kaplan eller det han gjort som tvingade fram hans avgång – hade Åsa Romson svårt att svara på.

– Jag sitter inte här för att föra den diskussionen, sade hon i SVT.

Se när Romson pressas i intervjun ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet