Elisabeth Svantesson (M), migrationspolitisk talesperson och Gustav Fridolin (MP), språkrör Foto: SVT

Hård debatt om åtgärderna i flyktingpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna gick vitt isär när Moderaterna och Miljöpartiet debatterade flyktingpolitiken i Aktuellt 21. ”Sverige behöver en paus i flyktingmottagandet och det är naivt att hävda något annat”, sade Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Det är flyktingarna som behöver en paus, kontrade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Tidigare i dag gick Miljöpartiets två språkrör, Gustav Fridolin och Åsa Romson, ut och sade att Sverige måste klara av att ta emot upp emot 150.000 flyktingar i år.

– Det är Migrationsverkets prognos och hela den prognosen ligger inom det spann som man tidigare från regeringen och andra har bedömt är möjligt för Sverige att klara av med rätt politik.

”Det är flyktingarna som behöver en paus”

Elisabeth Svantesson menade att regeringen är splittrad i frågan och att de snart har gett lika många besked som det finns ministrar i den.

– I det här läget där vi fortfarande har en allvarlig situation och krisen inte är över, att då säga att vi ska ta emot 150.000 flyktingar i år menar jag är både ansvarslöst och väldigt naivt.

– Vi behöver en tillfällig paus, fortsatte hon.

Gustav Fridolin sade att han inte vill hamna i den svåra situation som Sverige hamnade i förra hösten igen och menar att Migrationsverkets siffror måste tas på allvar.

– När Moderaterna, och ibland också Sverigedemokraterna, pratar om en paus måste man komma ihåg att de som verkligen behöver en paus, det är flyktingarna, sade han.

”Vi har en otrygghet i Sverige”

Elisabeth Svantesson menade att en enorm press kommer att sättas på systemet om så många flyktingar ska tas emot.

– Vi har en otrygghet i Sverige, vi har barn som far illa på hvb-hem och vi har en socialtjänst och kommuner som faktiskt anmäler sig själva för att de inte klarar av sin uppgift, sade Svantesson.

Gustav Fridolin menade att den pausen innebär att Sverige i praktiken kommer att bryta mot asylrätten.

– Och skulle Sverige göra det, med vårt förtroende i världen, då är jag ganska övertygad om att vi då inte har någon asylrätt kvar längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer