Stefan Löfvens (S) replik till Jonas Sjöstedt (V): ”Hade jag inte skrivit under januariöverenskommelsen hade Jonas Sjöstedt fått som han vill – att Ulf Kristersson är statsminister.

Hård ordväxling mellan Sjöstedt och Löfven: ”Fritt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Under statsminister Stefan Löfvens (S) frågestund i riksdagen gick Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hårt åt regeringens hantering av Arbetsförmedlingen – och fick mothugg av statsministern.

– Hade jag inte skrivit under januariöverenskommelsen hade du fått som du vill – att Ulf Kristersson är statsminister, sade Löfven.

Reformen av Arbetsförmedlingen har väckt skarp kritik från Moderaterna, Kristdemokraterna och inte minst Vänsterpartiet, som hotat med att väcka misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) med stöd av Moderaterna.

Vid statsministerns frågestund gick Jonas Sjöstedt återigen hårt åt reformprocessen.

– Arbetsförmedlingen är i djup kris. Det är en delvis kaotisk situation. Det började med den blåbruna budgeten, och regeringen har låtit krisen fortsätta, sade han.

”Mycket besynnerligt”

Stefan Löfven argumenterade för att regeringen inte bär ansvaret för den M-KD-SD-budget som legat till grund för vad han kallade ”dramatiska försämringar” inom Arbetsförmedlingen.

– De som röstade igenom den budgeten tänker V nu liera sig med. Det är ett mycket besynnerligt agerande. Vi skjuter till ett rejält tillskott, men likafullt tycker V att det är bättre att liera sig med M, KD och SD, sade han.

”Liknar fritt fall”

Sjöstedt påpekade att den sittande regeringen bör ta ansvar för utvecklingen på sin egen myndighet.

– Statsministern och regeringen bär det fulla ansvaret för kaoset i AF. Det liknar fritt fall. Jag är förvånad att man inte tar det politiska ansvaret för myndigheter man är direkt ansvarig för, sade han.

– Om jag inte hade skrivit under januariöverenskommelsen hade Jonas Sjöstedt fått som han vill – att Ulf Kristersson är statsminister. Det är kanske därför Sjöstedt lierar sig med M, KD och SD, svarade Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.