Andreas Sjölander (S) och Anders Gäfvert (M) har båda målsättningen att styra Härnösand framöver. Men till skillnad från Sjölander utesluter inte Gäfvert ett samarbete med Sverigedemokraterna. Foto: SVT

”För Härnösands bästa utesluter vi ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att dröja innan det klarnar om hur Härnösand ska styras framöver. De både största partierna S och M ska nu sondera terrängen. Moderaterna utesluter ingenting – inte heller ett samarbete med SD.

– Härnösands bästa är det som gäller för oss, säger Anders Gäfvert (M) till SVT Västernorrland.

Valresultatet i kommunvalet i Härnösand speglar i mångt och mycket siffrorna i stort i landet. Socialdemokraterna går tillbaka, medan Centern och Sverigedemokraterna går kraftigt framåt. Även vänstern får ökat stöd från valmanskåren.

Till skillnad från till exempel riksdagsvalet så backar dock inte Moderaterna. Liksom de övriga alliansparterna går M framåt i kommunvalet i Härnösand.

Val 2018 – #dinröst

Osäkert läge

Hur den framtida politiska majoriteten i Härnösand kommer att se ut de fyra närmaste åren är så här dagen efter valet mycket osäkert.

Nu väntar dagar och förmodligen veckor av sondering och positionering bland partierna i fullmäktige.

Socialdemokraterna har tappar den majoritetsställning de haft tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ska träffa V och MP

– Vi har hela tiden haft som mål att bilda majoritetsstyre för tredje gången i rad. Nu är läget sådant att vi antingen regerar vidare i minoritetsställning, eller försöka söka samarbete med ytterligare ett parti om vi ska kunna fortsätta regera, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vilket då?

– Det kan vi inte svara på i dagsläget. Det som händer nu är att vi först ska sätta oss ner med V och MP och se vad vi kommer fram till där. Just nu utesluter jag ingenting förutom ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger Anderas Sjölander.

”Stänger inga dörrar”

Det största allianspartiet Moderaterna resonerar i ännu vidare cirklar och utesluter inte att bjuda in SD för samtal.

– Vi stänger inga dörrar. Nu ska vi inom partiet först och främst träffas i dag på en lunch och diskutera riktlinjerna för fortsättningen. I morgon (tisdag) har vi styrelsemöte. Vi ska tänka igenom det här i lugn och ro, det är viktigt nu att inte förhasta sig, säger Andreas Gäfvert (M), oppositionsråd.

Härnösands bästa viktigast

Så ni utesluter alltså inte ett SD-samarbete till exempel?

– Som sagt, vi utesluter ingenting just nu. Det absolut viktigaste är Härnösands bästa, säger Anders Gäfvert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet