Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boris Johnson och Magdalena Andersson är inte de första som tagit en tur i den här båten. Se klassiska arkivbilder på välkända personer som kluckat runt i Harpsundsekan i videon. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet/TT

Harpsundsekan: Kanske Sveriges mest kända roddbåt?

Uppdaterad
Publicerad

”Nu sitter vi bokstavligt talat i samma båt”, twittrade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när han besökte Magdalena Andersson. Vad var det för båt Johnson twittrade om? Harpsundsekan förstås, Sveriges kanske mest kända roddbåt, som tagit otaliga världsledare på tur, åtminstone sedan det svartvita sextiotalet.

Vid officiella besök på svenska statsministerns rekreationsbostad Harpsund är det tradition att man får en rundtur i den välkända Harpsundsekan. Det har funnits mer än en eka genom tiderna – och det har inte alltid varit statsministern själv som tagit tag i årorna.

I videon ovan kan ni se tre klassiska exempel, från 1960-talet fram till våra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.