Foto: SVT

”Vi är människor och inte djur”

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska bärplockare berättar om hårda livsvillkor i svenska skogar. Men hoppet om ett bättre liv i sina hemländer gör att de återkommer till Sverige år efter år.
– Vi är människor och inte djur, säger Emilia Gitsova.

Förra året slog hundratals bärplockare från Bulgarien läger i skogarna utanför Mehedeby i Tierps kommun. Kritiska röster höjdes från lokalbefolkningen som bland annat klagade på att skogen skräpades ner med flera ton sopor. Nu startar årets bärsäsong och allt fler människor från Bulgarien återvänder till skogarna utanför Mehedeby.

Ekonomisk kris påverkar

Några av bulgarerna har bott och arbetat en längre tid i Spanien men den ekonomiska krisen tvingar dem att söka arbete i andra länder. Genom att plocka bär i skogarna utanför Mehedeby räknar de med att tjäna ungefär tjugo kronor för varje kilo blåbär. Bärplockarna planerar att stanna till mitten på september då vädret blir kallare.

– I Bulgarien betalar vi mycket för elektricitet och vatten. Vi har hus och barn. Allt är mycket dyrt. Därför föredrar vi att arbeta tillfälligt på ställen där vi kan tjäna mer pengar, berättar Emilia Gitsova till SVT.

Polisen kontrollerar

Bärplockarna campar med sina familjer i skogen under enkla förhållanden, utan ordentliga sovplatser, rinnande vatten, el och andra förnödenheter. De som var här i fjol minns både de Mehedebybor som kom med mat och filtar, och de som var arga och ville få bort dem från skogen.

Polisen inspekterar lägren varje dag för att kontrollera ordningen. Polisen har också informerat bärplockarna om att den privata markägaren inte vill att de campar här på grund av nedskräpning och eldningsförbud. Markägaren kan ansöka om handräckning hos Kronofogden för att få fastställt att bärplockarna ska avhysas men någon formell begäran om avhysning har polisen ännu inte fått från Kronofogden.

Konflikt med orten

Några markägare spärrade förra veckan av vägen med bommar och satte upp information om allemansrätten. På orten oroar man sig för konflikter. Mehedeby Fastighetsägareförening är en ideell förening som arbetar för att regeringen ska lyfta frågan till EU-nivå.

– Det är ett uttryck för frustration, sa Mats Götbring från Mehedeby Fastighetsägarförening till SVT i förra veckan angående vägbommarna.

Men bärplockarna från Bulgarien som SVT träffat säger att trots att de bor i skogen under missförhållanden är de här för att stanna och hänvisar till sitt EU-medlemskap.

– Det finns de som är mycket trevliga och andra som inte vill ha oss här. Men vi är människor och inte djur. Vi är här för att skapa ett bättre liv precis som alla andra. Om det fanns arbete i vårt land skulle vi aldrig komma hit, säger Emilia Gitsova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer