Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Postnord: Då måste du beställa sista klappen för att få hem den i tid

Hårt tryck på Postnord – en halv miljon paket dagligen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fullt ös hos postombuden inför jul. Bara Postnord delar ut en halv miljon paket till sina ombud dagligen.

– Det är exceptionellt i år eftersom pandemin tar det här till nästa nivå, säger Peter Hesslin vid Postnord.

Efter årets Black Week i slutet av november har trycket varit enormt på Postnords cirka tvåtusen ombud runt om i Sverige. Hela 3,1 miljoner paket lämnades ut till sina mottagare mellan 30 november och 6 december.

– Det är fullt ös. Leveranser har ökat successivt hela hösten så vi har fått bygga om vårt lager och vidta massa åtgärder för att kunna lösa det här, säger Sofia Maisa, butikschef för Coop, i SVT:S Morgonstudion.

Undvik rusningstid

I Sofia Maisas butik har man tvingats stoppa personer från att komma in i butiken för att inte trängseln utanför postutlämningen ska bli för stor.

– Alla våra kunder går in och ut samma väg, så vi har fått stoppa postkön på utsidan, säger hon.

På Postnord kör man ut cirka en halv miljon paket dagligen till sina ombud. Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik, uppmanar alla som gjort beställningar att hämta ut sina leveranser så fort som möjligt och att undvika rusningstid mellan klockan 15 och 18 på eftermiddagen.

– Vill man ha sitt paket innan jul måste vi ha paketet senast den 21 december. Men det betyder inte nödvändigtvis att man kan handla det sista senast den 21, så jag skulle nog vilja säga att man ska göra det där senast nästa vecka, säger han.

• Undvik att hämta ut paket under rusningstid kl 15-18.

• Håll avstånd i kön och undvik fysisk kontakt.

• Förbered dina ärenden hemma. Köp frakt online och emballera ditt paket innan du lämnar in det hos ombud.

• Flera e-handlare erbjuder hemleverans, håll utkik efter detta leveransalternativ om du vill undvika upphämtning hos ombud och butiker.

• Bor du i Stockholm kan du välja Stockholmsmässan Drive Thru i Älvsjö genom att söka på postnummer 125 30 i e-handelsföretagets checkout.

• Bor du i Göteborg kan du välja Svenska Mässan Drive Thru genom att söka på postnummer 412 51 i e-handelsföretagets checkout.

Källa: Postnord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer