En hastighetsmätare får aldrig visa för lite. Man ska aldrig kunna luras till att köra för fort. Däremot får vi gärna luras till att köra för långsamt. Visar hastighetsmätaren 90 får bilens faktiska fart vara så låg som 78,2 kilometer i timmen.
Stor variation
Mätingenjör Göran Malmsten vet mycket om våra glädjemätare, som de också kallas. Han har testat ett 40-tal bilar av olika märken och årsmodeller för att se vilken fart de egentligen har. Och variationen är stor. I en del fall var den faktiska hastigheten runt tio kilometer i timmen lägre än vad mätaren visade.
-Det är allvarligt för det innebär att vissa bilar kommer att ligga och tro att de kör i 90 men de ligger bara i 80. Bakom kanske finns en kö med bilar som vill om. De vill åtminstone köra 90 och då blir det en massa tokiga omkörningar. Det blir en säkerhetsrisk på vägarna som jag tror är lite förbisedd, säger Göran Malmsten.
Kan rädda liv
Från polisens och Vägverkets sida säger man att hastighetsmätarnas avvikelser visserligen kan påverka trafikrytmen negativt, men man ser också fördelar.
-Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det väldigt bra att det inte visar exakt den hastighet som det är eftersom man ser att varje kilometer spar liv, säger Jan-Ove Klinteroth vid trafikpolisen i Västerås.
Kör efter mätaren
Inte heller Vägverket ser några egentliga problem med att hastighetsmätarna inte är helt sanningsenliga.
-Det finns en del människor som tror att deras hastighetsmätare visar alldeles korrekt. Och så finns det sådana som inte tror att den visar korrekt och lägger på ganska mycket. Då får man ganska stora hastighetsskillnader. Om alla i stället körde utifrån vad som står på mätaren så skulle man rimligtvis få en mindre spridning. Och det är det rådet jag skulle ge till alla, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör Vägverket.
Regler för hastighetsmätare
Enligt EU:s normer för hastighetsmätares avvikelser mot den faktiska farten, är grundregeln att mätarna aldrig får visa för lite. Den faktiska farten får aldrig överstiga det som hastighetsmätaren visar. Däremot får den faktiska farten vara lägre än vad mätaren anger.
Enligt ett direktiv från 1997 får den faktiska farten för en bil, där mätaren visar 90 km/h, vara 78,2 km/h.