Folkhälsomyndighetens generaldirektör: ”Kritiken mot Tegnell är ovärdig”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten bemöter nu kritiken och hatet som riktats mot statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Jag tycker det är närmast ovärdigt, det han har utsatts för, säger generaldirektör Johan Carlson under fredagens presskonferens om coronaviruset.

Johan Carlson inledde presskonferensen med att lyfta den kritik som har riktats mot myndighetens medarbetare de senaste veckorna.

– Det har aldrig varit en sådan våg av kritik mot enskilda medarbetare, framför allt statsepidemiolog Anders Tegnell. Han har fått utstå kritik som om det vore en liten firma som hanteras. Det här är ett stort arbete som omfattar väldigt många och i slutändan är det myndigheten som avgör den inriktning vi ska ha.

Coronapandemin

– Jag tycker det är närmast ovärdigt, det han har utsatts för, säger han.

”Måste tänka på folkhälsan i stort”

En del av kritiken handlar om att Folkhälsomyndigheten inte agerat tillräckligt snabbt och kraftfullt för att förhindra virusspridningen. Men Johan Carlson påpekar att myndigheten inte bara fokuserar på smittskydd utan på invånarnas hälsa i stort.

– Det avlider ungefär 90 000 människor om året i Sverige. Om vården skulle fungera sämre, skulle den siffran öka betydligt. Vi kan inte vidta drakoniska åtgärder som har begränsad effekt på epidemin men som slår ut samhällets funktioner, säger han.

Riskabelt med påsklovsresor till fjällen

Slutligen riktar sig Johan Carlson till alla skidåkare och påsklovsfirare som planerar att resa till de svenska fjällen.

– Man bör fundera på om det verkligen är så att man ska åka till turistområdena i fjällen. Det finns en hel del risker. Om man blir sjuk kan man inte sätta sig på ett tåg, buss eller flyg hem. Man måste veta hur man ska ta sig hem utan att belasta samhället och på egen hand, säger han.

På måndag ska Folkhälsomyndigheten diskutera riskerna med berörda Norrlandslän och smittskyddsläkare. Bland annat nämns trånga miljöer som liftköer och after ski som platser där coronaviruset potentiellt kan få spridning. 

– Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som utsätter invånare för risk, som after ski. Vi kommer göra vad vi kan för att begränsa, kanske förbjuda, sådan verksamhet, säger Johan Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet