Hätsk debatt om flyktingmottagandets kostnader

Uppdaterad
Publicerad

I SVT Agenda debatterades kostnaderna för flyktingmottagandet av två nationalekonomer som gör helt olika tolkningar av forskningen. ”Ett hot mot välfärdsstaten” enligt Tino Sanandaji medan Sandro Scocco menar att forskningen visar ”relativt små ekonomiska effekter”.

Tino Sanandaji är känd för att ofta debattera flyktingmottagningen och dess kostnader som han menar är högre än vad som ofta förs fram i debatten.

Han menar att den stora mängden flyktingar som nu kommer till Sverige kommer leda till fler låglönejobb vilket i sin tur leder problem för välfärdsstaten eftersom gruppen per invånare betalar in mindre i skatt.

#flykt

– Det kommer leda till nedskärningar och skattehöjningar. Och fortsätter det här kommer det vara omöjligt att ha en generös välfärdsstat, säger Tino Sanandaji, forskare på Handelshögskolan.

”Han har inte forskningsstöd”

Helt fel menar Sandro Scocco, chefekonom på vänsterinriktade tankesmedjan Arena Idé, som har en mer positiv syn på invandringen.

– Jag tycker inte han har forskningsstöd för det här. Alla studier jag har sett talar om relativt små effekter, man talar om en effekt på ungefär en procent av BNP plus eller minus. Och studier från bland annat Tyskland och Frankrike pekar på positiva ekonomiska effekter av invandringen, säger Scocco.

Kritiserade varandra

De två nationalekonomerna slängde sedan fakta, rapporter och siffror fram och tillbaka men hann även med att kritisera varandra för att ha tendentiösa åsikter.

– Tino är en väldigt invandringskritisk debattör, säger Sandro Scocco.

– Du är lobbyist för LO, säger Tino Sanandaji

Se hela debatten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet