”Haveriet fullständigt oacceptabelt”

Publicerad

– Det här får bara inte hända, säger Olov Carlsson, chef för nyhetsdivisionen på SVT. Det är fullständigt oacceptabelt.

SVT tillsätter nu en stor intern haveriutredning efter att direktsändningen från Håkan Juholts presskonferens i Oskarshamn misslyckades. SVT hade direktsändningsbuss och rutinerad personal på plats i Oskarshamn. I god tid kontrollerades tekniken och personalen kunde konstatera att allt var i sin ordning.

15 minuter före sändning upptäcktes dock att ljud och bild inte kunde nå kontrollrummet i Stockholm. Hela satellit-utrustningen behövde startas om, en process som är tidsödande och omfattar en bland annat en ny satellitsökning. Först 15.12 kunde SVT sända Håkan Juholts presskonferens i sin helhet.

– Jag ser oerhört allvarligt på det inträffade, och vi ser omedelbart över våra rutiner, säger Olov Carlsson.

Hamilton kräver rapport
Under lördagskvällen var det fortfarande oklart vad felet berodde på men allt tyder på att det var ett rent tekniskt fel och inte ett handhavandefel.
SVT:s VD Eva Hamilton har nu begärt fullständig rapport och händelsen kommer att behandlas i företagsledningen under veckan som kommer.

SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer